Jeśli chcesz poznać sekrety sztuki kulinarnej, produkować dania typowe i wyszukane o nowoczesnych dekoracjach, a nawet nauczyć się tworzyć własną recepturę potraw, powinieneś zastanowić się nad wyborem zawodu kucharza.

Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej osób korzysta z usług restauracji i firm cateringowych.

Mając taki zawód, masz szansę na dobrą pracę.

Gwarantujemy ciekawe i smaczne zajęcia, potrawy kuszące smakiem i zapachem.

 

  1. Opis zawodu

Kucharz sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Stosuje odpowiednie techniki kulinarne, umie przygotować potrawy tradycyjne, dietetyczne, wegetariańskie. 

Zawsze zwraca uwagę na odpowiedni dobór surowców, smaku i dekoracji. Potrafi przygotować potrawy różnych regionów Polski oraz różnych narodów świata. Posługuje się przy tym profesjonalnymi narzędziami i urządzeniami.

Uczeń poznaje również tajniki organizacji żywienia zbiorowego oraz organizacji imprez okolicznościowych.

 

  1. Uzyskane kwalifikacje

Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:

  • TG.07.  Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów.

Absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole Gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika technologii żywności

 

  1. Możliwości podjęcia pracy zawodowej

Absolwent może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, karczmach,  gospodach, pizzeriach, pubach, barach, jadłodajniach, stołówkach, hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych; może również prowadzić własną działalność gospodarczą.

  1. Nauczane przedmioty

Oprócz obowiązkowych przedmiotów  ogólnokształcących, realizowane są:

  przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:

  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • działalność gospodarcza w gastronomii,
  • podstawy przedsiębiorczości,
  • język obcy zawodowy.

 przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:

  • procesy technologiczne w gastronomii,
  • zajęcia praktyczne.

 

  1. Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
  • realizujemy również projekt, w ramach którego uczniowie mogą uczestniczyć w darmowych kursach i szkoleniach, np.: barmańskim, baristycznym, kelnerskim oraz w warsztatach gastronomicznych,
  • organizujemy wycieczki zawodoznawcze do renomowanych restauracji.