Jeżeli umiesz współpracować, lubisz ludzi, jesteś cierpliwy i elastyczny.

Jeżeli znasz zasady właściwego zachowania, cechuje Cię wysoka kultura osobista.

Jeżeli chcesz poznawać ciekawych ludzi i ciekawe miejsca…

… to może to być zawód dla Ciebie!

 

  1. Opis zawodu

Technik hotelarstwa jest zawodem interesującym i przyszłościowym.

Praca w branży hotelarskiej daje możliwość poznania ciekawych ludzi, otwarcia na świat, zwiedzania najciekawszych miejsc, spełnienia się w podróżach. Praca ta może przynieść wiele satysfakcji, ale też wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy i umiejętności oraz kultury osobistej.

Absolwent technikum hotelarskiego po ukończeniu szkoły posiada kwalifikacje z zakresu:

  • planowania, organizowania i wykonywania usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie,
  • przyjmowania rezerwacji,
  • przyjmowania gości w obiekcie, kompleksowej ich obsługi w trakcie pobytu,
  • organizowania i oferowania usług dodatkowych: konferencyjnych, turystycznych, rekreacyjno-sportowych,  typu Wellness i SPA oraz okolicznościowych na specjalne zamówienie,
  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim,
  • organizowania usług gastronomicznych oraz prawidłowej obsługi konsumenta,
  • organizowania i obsługi konferencji, kongresów, targów i innych imprez,
  • prowadzenia korespondencji z odbiorcami usług hotelarskich oraz obsługi sprzętu biurowego, korzystania z komputerowych programów użytkowych i hotelowych,
  • współpracy z innymi podmiotami, analizy ofert konkurencji, zbierania opinii o preferencjach gości,
  • sporządzania dokumentacji księgowej.

 

  1. Uzyskane kwalifikacje

W trakcie nauki uczeń zdaje dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

  • 12. Planowanie i realizacja usług w recepcji.
  • 13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent technikum hotelarskiego może podjąć pracę w:

  • obiektach noclegowych w kraju i za granicą: hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, schroniskach,
  • bazach ruchomych: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza i inne,
  • ośrodkach konferencyjnych w dziale organizacji spotkań biznesowych,
  • ośrodkach rekreacji, Spa & Wellness, odnowy biologicznej,
  • zakładach gastronomicznych,
  • biurach podróży,
  • agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej,
  • organach administracji samorządowej, zajmujących się usługami hotelarskimi,
  • branżowych organizacjach i stowarzyszeniach,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

 

  1. Nauczane przedmioty

Oprócz obowiązkowych przedmiotów ogólnokształcących, realizowane są przedmioty

w zakresie rozszerzonym:

  • język angielski,
  • geografia;

przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:

  • działalność recepcji,
  • marketing usług hotelarskich,
  • organizacja pracy w hotelarstwie,
  • usługi żywieniowe w hotelarstwie,
  • język angielski w hotelarstwie,
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego;

przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:

  • techniki pracy w hotelarstwie,
  • obsługa konsumenta,
  • obsługa informatyczna w hotelarstwie.

 

Uczniowie naszej szkoły w cyklu nauczania odbywają dwie miesięczne praktyki zawodowe w II i III klasie.

Praktyki mogą się odbywać w:

  • motelu,
  • hotelu,
  • pensjonacie,
  • na statku pasażerskim,
  • promie,
  • w centrach kongresowych,
  • w ośrodkach wypoczynkowych,
  • lub za granicą (jeśli ukończyłeś 18 lat).