Gastronomia to gałąź usług rozwijająca się bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Modni kucharze stają się celebrytami, a napisane przez nich książki i programy telewizyjne z ich udziałem cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę, a nawet jeśli nie uda Ci się wspiąć na szczyt, to na pewno zdobędziesz wiele umiejętności przydatnych w życiu codziennym i dobry zawód.

 

  1. Opis zawodu

Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość rozmaitych potraw,
  • opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety dla różnych grup ludzi,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w zakładach gastronomicznych,
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • planować i realizować usługi gastronomiczne,
  • urządzać wnętrza obiektów zbiorowego żywienia,
  • podejmować aktywne działania na rynku,
  • prowadzić własną działalności gospodarczą, sporządzać biznes plan itp.

Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:

  • chęć ustawicznego kształcenia się,
  • stosowanie nowych trendów w żywieniu,
  • otwartość na nowości,
  • kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów i sal,
  • umiejętność pracy pod presją czasu,
  • współpraca w zespole i umiejętność zarządzania.

 

  1. Uzyskane kwalifikacje

Aby uzyskać tytuł technika, należy zdać w trakcie nauki dwa egzaminy z kwalifikacji: 

  • TG.07 - Sporządzanie potraw i napojów.
  • TG.15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną  i praktyczną. Szkoła posiada trzy bardzo dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne, w których odbywają się zajęcia praktyczne. Posiadamy również nowoczesną pracownię obsługi gości.

 

  1. Możliwości podjęcia pracy zawodowej

Perspektywy rozwoju:

  • kucharz,
  • intendent,
  • dietetyk,
  • technolog żywienia,
  • specjalista ds. zdrowego żywienia,
  • organizator przyjęć okolicznościowych,
  • organizator carvingu,
  • kierownik zakładu gastronomicznego,

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

 

  1. Nauczane przedmioty

Oprócz obowiązkowych przedmiotów  ogólnokształcących realizowane są przedmioty:  

w zakresie rozszerzonym: 

  • biologia, 
  • język angielski

  przedmioty zawodowe w kształceniu teoretycznym:

  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • działalność gospodarcza w gastronomii,
  • podstawy przedsiębiorczości,
  • usługi gastronomiczne,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • zasady żywienia,
  • język obcy zawodowy.

 przedmioty zawodowe w kształceniu praktycznym:

  • procesy technologiczne w gastronomii,
  • obsługa klienta w gastronomii,
  • planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej.

 

  1. Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
  • realizujemy projekt Erasmus+, w ramach którego uczniowie uczestniczą w miesięcznych praktykach na terenie Turyngii w Niemczech słynącej z pięknych zabytków, licznych uzdrowisk oraz malowniczych terenów,
  • realizujemy również projekt, w ramach którego uczniowie mogą uczestniczyć w darmowych kursach i szkoleniach, np.: barmańskim, baristycznym, kelnerskim oraz w warsztatach gastronomicznych,
  • organizujemy wycieczki zawodoznawcze do renomowanych restauracji.

Uczniowie w klasie trzeciej odbywają miesięczną praktykę zawodową.