Gastronomia to gałąź usług rozwijająca się bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Modni kucharze stają się celebrytami, a napisane przez nich książki i programy telewizyjne z ich udziałem cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę, a nawet jeśli nie uda Ci się wspiąć na szczyt, to na pewno zdobędziesz wiele umiejętności przydatnych w życiu codziennym i dobry zawód.
- Opis zawodu
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość rozmaitych potraw,
- opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety dla różnych grup ludzi,
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w zakładach gastronomicznych,
- organizować produkcję gastronomiczną,
- planować i realizować usługi gastronomiczne,
- urządzać wnętrza obiektów zbiorowego żywienia,
- podejmować aktywne działania na rynku,
- prowadzić własną działalności gospodarczą, sporządzać biznes plan itp.
Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:
- chęć ustawicznego kształcenia się,
- stosowanie nowych trendów w żywieniu,
- otwartość na nowości,
- kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów i sal,
- umiejętność pracy pod presją czasu,
- współpraca w zespole i umiejętność zarządzania.
Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną i praktyczną. Szkoła posiada trzy bardzo dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne, w których odbywają się zajęcia praktyczne. Posiadamy również nowoczesną pracownię obsługi gości.
- Możliwości podjęcia pracy zawodowej
Perspektywy rozwoju:
- kucharz,
- intendent,
- dietetyk,
- technolog żywienia,
- specjalista ds. zdrowego żywienia,
- organizator przyjęć okolicznościowych,
- organizator carvingu,
- kierownik zakładu gastronomicznego,
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
- kawiarnie,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty,
- domy wczasowe,
- szpitale,
- sanatoria,
- szkoły,
- internaty,
- stołówki,
- firmy cateringowe,
- własne firmy gastronomiczne.
- Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
- realizujemy projekt Erasmus+, w ramach którego uczniowie uczestniczą w miesięcznych praktykach na terenie Turyngii w Niemczech słynącej z pięknych zabytków, licznych uzdrowisk oraz malowniczych terenów,
- realizujemy również projekt, w ramach którego uczniowie mogą uczestniczyć w darmowych kursach i szkoleniach, np.: barmańskim, baristycznym, kelnerskim oraz w warsztatach gastronomicznych,
- organizujemy wycieczki zawodoznawcze do renomowanych restauracji.