Informacja o zawodzie

Absolwent w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do realizacji czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości. Typowymi miejscami pracy są: hotele, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, pensjonaty itd.. 

Kształcimy w kwalifikacjach: 

T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji

T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

 

Dla kandydata

Absolwent  technikum  hotelarstwa potrafi:

  • prowadzić działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich,
  • rezerwować usługi hotelarskie,
  • wykonywać prace związane z obsługą gości w recepcji,
  • przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,
  • przygotowywać i podawać śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • przyjmować i realizować zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe.

Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:

  • potrzeba stałego kształcenia,
  • wdrażanie nowych trendów w obsłudze gości hotelowych,
  • otwartość na potrzeby i oczekiwania gości hotelowych,
  • kreatywność w działaniu poprzez najnowsze metody zarządzania,
  • umiejętność pracy pod presją czasu.

Możliwości zatrudnienia:

  • hotel,
  • pensjonat,
  • motel,
  • camping,
  • biuro podróży,
  • sanatorium,
  • statek pasażerski, prom,
  • linie lotnicze,
  • centra  kongresowe,
  • własna działalność hotelarsko-gastronomiczna.

Perspektywy rozwoju:

  • recepcjonista,
  • kierownik recepcji,
  • concierge,
  • kierownik służby pięter,
  • specjalista do spraw turystyki,
  • specjalista do spraw marketingu,
  • manager hotelu,
  • animator czasu wolnego.

Kariera edukacyjna

studia na kierunkach związanych z:

  • hotelarstwem i gastronomią,
  • obsługą ruchu turystycznego,
  • zarządzaniem i marketingiem w hotelarstwie, turystyce i rekreacji,
  • wellness i spa. 

 

Egzamin

Data 16.02.2017
Wielkość pliku 37.46 KB
Pobierz 63
 

 

Technik hotelarstwa - wydarzenia (kliknij...)

 

Galeria zdjęć