Informacja o zawodzie
Absolwent w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do realizacji czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości. Typowymi miejscami pracy są: hotele, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, pensjonaty itd..
Kształcimy w kwalifikacjach:
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Dla kandydata
Absolwent technikum hotelarstwa potrafi:
- prowadzić działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwować usługi hotelarskie,
- wykonywać prace związane z obsługą gości w recepcji,
- przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,
- przygotowywać i podawać śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przyjmować i realizować zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe.
Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:
- potrzeba stałego kształcenia,
- wdrażanie nowych trendów w obsłudze gości hotelowych,
- otwartość na potrzeby i oczekiwania gości hotelowych,
- kreatywność w działaniu poprzez najnowsze metody zarządzania,
- umiejętność pracy pod presją czasu.
Możliwości zatrudnienia:
- hotel,
- pensjonat,
- motel,
- camping,
- biuro podróży,
- sanatorium,
- statek pasażerski, prom,
- linie lotnicze,
- centra kongresowe,
- własna działalność hotelarsko-gastronomiczna.
Perspektywy rozwoju:
- recepcjonista,
- kierownik recepcji,
- concierge,
- kierownik służby pięter,
- specjalista do spraw turystyki,
- specjalista do spraw marketingu,
- manager hotelu,
- animator czasu wolnego.
Kariera edukacyjna
studia na kierunkach związanych z:
- hotelarstwem i gastronomią,
- obsługą ruchu turystycznego,
- zarządzaniem i marketingiem w hotelarstwie, turystyce i rekreacji,
- wellness i spa.
Egzamin



Technik hotelarstwa - wydarzenia (kliknij...)