Informacja o zawodzie
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia. Uczniowie uczą się, sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznie je podawać.
Kształcimy w kwalifikacjach:
T.06. sporządzanie potraw i napojów.
T.15. organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Dla kandydata
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość rozmaitych potraw,
- opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety dla różnych grup ludzi,
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w zakładach gastronomicznych,
- organizować produkcję gastronomiczną,
- planować i realizować usługi gastronomiczne,
- urządzać wnętrza obiektów zbiorowego wyżywienia,
- podejmować aktywne działania rynku,
- prowadzić własną działalności gospodarczą, sporządzać biznes plan itp.
Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:
- chęć do stałego kształcenia się,
- stosowanie nowych trendów w żywieniu,
- otwartość na nowości,
- kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów i sal,
- umiejętność pracy pod presją czasu,
- współpraca w zespole i umiejętność zarządzania.
Perspektywy rozwoju:
- kucharz,
- intendent,
- dietetyk,
- technolog żywienia,
- specjalista ds. zdrowego żywienia,
- organizator przyjęć okolicznościowych,
- organizator carvingu,
- kierownik zakładu gastronomicznego,
- manager.
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
- kawiarnie,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty,
- domy wczasowe,
- szpitale,
- sanatoria,
- szkoły,
- internaty,
- stołówki,
- firmy cateringowe,
- własne firmy gastronomiczne.
Kariera edukacyjna
studia na kierunkach związanych z:
- żywieniem i dietetyką,
- zarządzanie gastronomią i hotelarstwem,
- promocją i marketingiem usług.
Egzamin



Technik żywienia i usług gastronomicznych - wydarzenia (kliknij...)