Gastronomia to gałąź usług rozwijająca się bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę.  

  1. Opis zawodu

Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów w zawodzie kucharz. Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

  1. Nauka obejmuje m.in.:
  • ocenianie jakości żywności,
  • planowanie żywienia,
  • organizowanie i wykonywanie usług gastronomicznych,
  • obsługę kelnerską,
  • układanie i ocenę jadłospisów,
  • organizację imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego,
  • naukę współpracy w zespole.

 

Czas trwania nauki: 2 lata

 

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

 
Absolwent może kontynuować naukę w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach m.in.: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności.