W dniach 9-12 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu odbył się etap centralny X Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Sportu i Turystyki.

Hasłem przewodnim tegorocznej olimpiady były „Nietypowe obiekty hotelarskie”, a jej główny cel to rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych oraz integracja uczniów z różnych zakątków naszego kraju. Wśród finalistów Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej 2018 znalazła się także uczennica kl. III TOH Aneta Wądrzyk.

W finale uczestniczyło 34 najlepszych uczniów z klas hotelarskich z całego kraju, którzy zostali wyłonieni w trakcie zmagań w eliminacjach okręgowych, przeprowadzonych w ośmiu miastach w Polsce. Etap centralny olimpiady był podzielony na dwie części. Pierwsza składała się z testu zawierającego 60 pytań zamkniętych sprawdzających wiedzę z zakresu organizacji pracy w hotelarstwie, prawa i ekonomii, turystyki, obsługi konsumenta oraz marketingu. Ponadto trzeba się było wykazać rozległą wiedzą dotyczącą tematu wiodącego oraz bieżących zagadnień dotyczących rynku hotelarskiego w Polsce i na świecie.  Nie były to pytania łatwe. Należało wiedzieć na przykład, jakie imiona psów były inspiracją nazwy motelu Dog Bark Park Inn, jak nazywa się dziesięciopiętrowy hotel przypominający trójcę chińskich bóstw gwiezdnych, na którym z polskich hoteli można spotkać pasiekę na dachu, jak nazywa się hotel zaprojektowany przez wietnamskiego architekta, będący połączeniem drzewa i zamku, w którym hotelu na suficie w hallu recepcyjnym znajduje się kompozycja złożona z ponad 2 tysięcy kwiatów z dmuchanego szkła czy o co pytano prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej podczas wywiadu na antenie Radiowej Trójki? Wyniki z tej części pozwoliły wyłonić 15 laureatów.

Druga część zmagań obejmowała tylko laureatów i polegała na obsłudze gościa w recepcji hotelowej w wybranym języku obcym oraz na obsłudze gości hotelowych i passanta w restauracji hotelowej. Każdy z uczestników musiał wykazać się umiejętnościami charakterystycznymi dla zawodu.

Poza konkursem organizatorzy olimpiady zapewnili uczestnikom wiele atrakcji: zajęcia integracyjne, pokazy i warsztaty gastronomiczne (m.in. flambirowanie potraw, przygotowanie sushi) czy wycieczki do nowoczesnych kołobrzeskich hoteli Marine Hotel***** i Diune Hotel&Resort*****.

Anecie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Tekst: Anna Cygan