W Ekonomiku z okazji Europejskiego Dnia Śniadania przypomnieliśmy całej społeczności o konieczności codziennego spożywania pełnowartościowego śniadania,

które jest nie tylko podstawą zachowania dobrego zdrowia, lecz także osiągania dobrych wyników w nauce i pracy. Z tej okazji Zespół Nauczycieli Przedmiotów Gastronomicznych wraz z uczniami przygotowali bufet składający się z najbardziej typowych produktów i potraw śniadaniowych.

Mottem przewodnim obchodów Europejskiego Dnia Śniadania były słowa „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Wielu z nas słyszało kiedyś to stare chińskie powiedzenie, które podkreśla ogromną rolę śniadania dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A co o tym posiłku mówi współczesna nauka o żywieniu? Według fachowej definicji, śniadanie to porcja żywności spożyta rano, która ma dostarczyć organizmowi 20–25 proc. potrzebnej mu na dany dzień energii, a także wielu ważnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych. Eksperci zajmujący się żywieniem człowieka podkreślają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ dostarcza nam „paliwa” na rozruch po nocnej przerwie.

Tekst: Katarzyna Łąka-Juda
Zdjęcia: Aneta Kamyk