Konkurs cukierniczy „100 lat Niepodleglej”.

Zręczność, precyzja i estetyka wykonania, umiejętność pracy z lukrem i masami cukierniczymi oraz zdolności manualne – to wszystko można było podziwiać 7 listopada w Powiatowym Zespole nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu podczas konkursu cukierniczego „100 lat Niepodleglej”. Konkurs zorganizowany był w ramach obchodów stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

Zadaniem uczestników, wśród których były wolontariuszki z Hiszpanii i Turcji biorące udział w programie Erasmus+ wolontariat – „Pierwszy krok do kariery”, było wykonanie dekoracji ciastek piernikowych swoim kształtem przypominających Polskę. Uczniowie zastosowali różnokolorowe masy cukiernicze i lukier, glazurę, polewę oraz inne półprodukty, a ich fantazja i pomysłowość okazały się wręcz zaskakujące. A było o co walczyć, bowiem główna nagroda to szkolenie z zakresu dekoracji pierników w cukierni „Ptyś” ufundowane przez Cukiernię „Ptyś” A. Gołębiowski, J. Galistl sp. j. w Chełmku.

I miejsce przyznano drużynie polsko – tureckiej: Jakubowi Wolasowi z klasy IV TG oraz Berrin Dogan. Dwa równorzędne II miejsca przypadły Weronice Romanek i Jakubowi Norysowi z klasy III k oraz Klaudii Michalak i Annie Witkowskiej z klasy ITG.


Tekst i zdjęcia Małgorzata Rybak