Warsztaty podsumowujące praktyki zagraniczne w ramach projektu Erasmus+

Dwunastu uczniów Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu uczących się klasach trzecich w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa powróciło z miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech realizowanych w ramach Programu Erasmus + MOBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW 2017 pt. Praktyka za granicą – dobry krok do sukcesu! Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „ERASMUS +”.

Od 1 do 28 marca uczniowie realizowali praktykę zawodową w Turyngii i Hesji w pięciu obiektach hotelowo-gastronomicznych. Centralnym partnerem projektu jest firma Siegmundsburger Haus Werraguelle GmbH (SHW), z którą współpracujemy już pięć lat. Nasi uczniowie w czasie pobytu w Niemczech zapoznali się ze standardami jakie obowiązują na europejskim rynku pracy, nauczyli się wykonywać typowe potrawy kuchni niemieckiej, obsługiwali konsumentów, poszerzyli swoje umiejętności językowe. Po zakończeniu stażu instytucja przyjmująca wydała uczniom karty oceny pracy ECVET – uzyskali oni najwyższą ocenę: celującą. Pozostali uczniowie z trzecich klas odbywali praktykę w hotelach i restauracjach w Krakowie, Oświęcimiu oraz w pobliskich miejscowościach.

11 kwietnia 2018 roku w pracowniach gastronomicznych wszyscy uczestnicy praktyk przygotowali potrawy kuchni polskiej i niemieckiej w celu wymiany doświadczeń, które zdobyli na praktyce zawodowej w Polsce i w Niemczech. Potrawy degustowali i oceniali uczniowie klas drugich – potencjalni uczestnicy programu Erasmus +, dyrekcja oraz pracownicy szkoły. Wszystkie opinie były jednoznaczne: zarówno przysmaki kuchni polskiej, jak i niemieckiej zasługiwały na najwyższą ocenę i aż żal było, że z racji obfitości kulinarnej oferty nie wszystkie potraw udało się skosztować. Młodzież odbywająca praktykę uzyskała wysokie oceny za swoja pracę.

Jesteśmy dumni z naszych uczniów, że zdobyte umiejętności i wiedzę potrafili zastosować w praktyce. Nikomu nie brakowało zapału i chęci do pracy, a wielu pracodawców podkreślało, że ich umiejętności dorównują pracownikom etatowym