Któż nie lubi słodyczy? Niestety, specjaliści od zdrowego żywienia straszą nas nadmiarem kalorii albo nawet cukrzycą.

Co wobec tego zrobić, żeby i zjeść przysłowiowe ciasteczko, i zdrowym być? Tego uczyli się uczniowie ósmych klas szkół podstawowych na warsztatach gastronomicznych w Ekonomiku. Pod czujnym okiem młodzieży z klas gastronomicznych i nauczycieli zawodu przyrządzali amerykańskie pankejki z owocami, naleśniki z mąki pełnoziarnistej z owocami oraz szaszłyczki owocowe, które należy popić oczywiście zimową herbatą z suszem owocowym z dodatkiem substancji słodzących, takich jak: cukier nierafinowany, ksylitol (cukier brzozowy), miód wielokwiatowy czy syrop malinowy. Jak widać, można więc i słodko, i zdrowo.

 

Zobacz film: 

https://drive.google.com/file/d/1r6tEeZRongMPIg71ReT9MD9FkqXwA0B6/view