Drukuj

 

Dwunastu uczniów pz4seg w Oświęcimiu uczących się klasach trzecich w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powróciło z miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech.

Dwunastu uczniów Powiatowego Zespołu Nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu uczących się klasach trzecich w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powróciło z miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech realizowanych w ramach Programu Erasmus + MOBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW 2017 pt. Praktyka za granicą – dobry krok do sukcesu! Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „ERASMUS +”. Od 1 do 28 marca uczniowie realizowali praktykę zawodową w Turyngii i Hesji w pięciu obiektach hotelowo – gastronomicznych. Centralnym partnerem projektu jest firma Siegmundsburger Haus Werraguelle GmbH (SHW), z którą współpracujemy już sześć lat. Nasi uczniowie w czasie pobytu w Niemczech zapoznali się ze standardami jakie obowiązują na europejskim rynku pracy, nauczyli się wykonywać typowe potrawy kuchni niemieckiej, obsługiwali konsumentów, poszerzyli swoje umiejętności językowe. Pozostali uczniowie z trzecich klas odbywali praktykę w hotelach i restauracjach w Krakowie, Oświęcimiu oraz w pobliskich miejscowościach. 5 czerwca 2019 roku w pracowniach gastronomicznych wszyscy uczestnicy praktyk przygotowali potrawy kuchni polskiej i niemieckiej w celu wymiany doświadczeń, które zdobyli na praktyce zawodowej w Polsce i w Niemczech. Potrawy degustowali i oceniali uczniowie klas drugich – potencjalni uczestnicy programu Erasmus +, dyrekcja oraz pracownicy szkoły. Wszystkie opinie były jednoznaczne: zarówno przysmaki kuchni polskiej, jak i niemieckiej zasługiwały na najwyższą ocenę i aż żal było, że z racji obfitości kulinarnej oferty nie wszystkie potraw udało się skosztować. Młodzież odbywająca praktykę uzyskała wysokie oceny za swoja pracę. Jesteśmy dumni z naszych uczniów, że zdobyte umiejętności i wiedzę potrafili zastosować w praktyce. Nikomu nie brakowało zapału i chęci do pracy, a wielu pracodawców podkreślało, że ich umiejętności dorównują pracownikom etatowym