„Napoje energetyzujące a zdrowie. Niebezpieczna moda wśród młodzieży” – pod takim hasłem odbyło się w PZnr4 spotkanie, w którym uczestniczyli nauczyciele szkół powiatu oświęcimskiego oraz trenerzy uczniowskich klubów sportowych.

Organizatorem przedsięwzięcia była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oświęcimiu, natomiast patronat objęło Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu.

Napoje energetyzujące traktowane są jako środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego i zaliczane do napojów, które powinny charakteryzować się pozytywnym wpływem na organizm. Przeznaczone są dla osób, których zapotrzebowanie na energię jest większe niż przeciętne, a ich asortyment na rynku jest ogromny. Głównymi składnikami napojów energetyzujących są biostymulatory, takie jak: kofeina, guarana i tauryna. Zawierają one również wysoką zawartość cukru, dwutlenek węgla oraz regulatory kwasowości.

Ich spożywanie wywołuje niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje, m.in. zaburzenia prawidłowego rozwoju wskutek wysokiej podaży kofeiny, nerwowość, nadpobudliwość, a także wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II i otyłości – mówi dr Ewa Błaszczyk-Bębenek z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ w Krakowie i dodaje, że prowadzono badania na szczurach, które po podaniu tak wysokiej dawki kofeiny nie zapadały w sen głęboki, a to właśnie on jest odpowiedzialny za rozwój komórek nerwowych u młodych ludzi.

Na Łotwie wprowadzono zakaz sprzedaży napojów energetyzujących osobom do osiemnastego roku życia, podobnie jak u nas alkoholu – twierdzi pani doktor.

Obecnie niepokojącym zjawiskiem jest sięganie po napoje energetyzujące przez dzieci i młodzież. Produkty te nie były skierowane do tej grupy konsumentów – mówi Dorota Kram z Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Oświęcimiu. Odnotowuje się przypadki uzależnienia młodych ludzi w wyniku nierozsądnego stosowania energetyków oraz wzrost ryzykownych zachowań po połączeniu tego typu napojów z alkoholem – dodaje.

Tekst: Agnieszka Pilarczyk-Wawręty