Młodzież z gimnazjum w Piotrowicach aktywnie uczestniczyła w warsztatach, podczas których wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie kucharza sporządzała koktajle owocowe i soki warzywne.

Gimnazjaliści poznawali sprzęt gastronomiczny i jego obsługę oraz uczyli się sztuki podawania i dekorowania napojów.

Uczniów zainteresowanych nauką w technikum hotelarskim zaprosiliśmy do klasopracowni hotelarskiej oraz do szkolnej apartamentowej jednostki mieszkalnej wyposażonej na poziomie hotelu trzygwiazdkowego. W tajniki hotelarstwa wprowadziła gimnazjalistów młodzież z technikum hotelarskiego. Goście usłyszeli między innymi, czym kierować się, wybierając hotel jako miejsce noclegowe podczas wakacyjnych podróży. Druga część warsztatów była poświęcona gościnności przy stole. Zademonstrowano zasady nakrywania stołów, a także różne rodzaje zastawy i bielizny stołowej.

Jesteśmy przekonani, że wiedza i umiejętności zdobyte podczas warsztatów przydadzą się im również na co dzień.

Tekst: Anna Cygan