W ramach współpracy Ekonomika z Małopolską Uczelnią Państwową im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu w Dniu Dziecka odbyły się dwa spotkania warsztatowe pt. „Zasady zdrowego odżywiania” prowadzone przez wykładowcę uczelni, mgr inż. Annę Malarek, oraz studentów II roku kierunku dietetyka.

Uczniowie klasy I technikum obsługi turystycznej oraz klasy II kucharzy dowiedzieli się, jak w niełatwym czasie pandemii mogą wpłynąć na własne zdrowie rozumiane nie tylko jako brak choroby, ale przede wszystkim jako stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu. Poznali determinanty wpływające na zdrowie, takie jak: styl życia, aktywność fizyczna, profilaktyka, prawidłowe nawyki i niepodejmowanie zachowań ryzykownych, które aż w 50 procentach decydują o naszym zdrowiu. Studenci zwrócili uwagę na sport, prawidłowy sen oraz piramidę żywieniową i produkty zawierające związki o działaniu antywirusowym, które w obecnej sytuacji są niezbędne w diecie młodego człowieka.
Zaprezentowane treści związane z dietetyką i zdrowym odżywianiem spotkały się z dużym zainteresowaniem naszych uczniów, którzy licznie uczestniczyli w warsztatach.