Warsztaty na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

27 maja 2022 roku młodzież naszej szkoły uczestniczyła w ciekawych warsztatach zorganizowanych przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Warsztaty były przeprowadzone w ramach realizowanego projektu „Utworzenie i rozwój Centrum kompetencji zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.

W trakcie warsztatów młodzież wykonywała frytki metodą laboratoryjną wraz z oznaczeniem zawartości tłuszczu metodą refraktometryczną, dokonała także oznaczenia chlorków w chipsach komercyjnych.

Podczas warsztatów zapoznano się również ze specyfiką analizy sensorycznej żywności: układem i wyposażeniem pracowni sensorycznej (przygotowalnią próbek oraz boksów do oceny sensorycznej). Następnie wykonano dwa testy sensoryczne (węchowy i wizualny), wybrane spośród tych, stosowanych podczas sprawdzania wrażliwości sensorycznej kandydatów do panelu oceniającego. Następnie młodzież przeprowadziła ocenę porównania jakości dwóch produktów spożywczych.

Podczas warsztatów produkcji lodów, przygotowano sorbet pomarańczowy w skali laboratoryjnej.

Dowiedzieliśmy się również, jak funkcjonalne przygotować śniadania i w jaki sposób wykorzystać produkty prozdrowotne w codziennym żywieniu.

Mieliśmy możliwość przygotowania koktajli, smoothie oraz napojów imbirowych, a także kolorowych naleśników z dodatkiem szpinaku, kurkumy czy cynamonu.

Na koniec uczestniczyliśmy w warsztatach, które polegały na porównaniu wybranych rodzajów serów za pomocą instrumentalnej analizy tekstury.

Warsztaty były bardzo ciekawe. Uczniowie pierwszy raz mieli okazję zobaczyć prawdziwe, uniwersyteckie laboratoria i podobnie jak studenci, wykonywać zaawansowane ćwiczenia.