Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów 202504016_gotowanie oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.
Zapraszamy do kulinarnej podróży po stronach literatury!
W dniu 14 kwietnia 2025 roku w Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu odbył się nietuzinkowy konkurs łączący pasję do gotowania z miłością do literatury - "Literackie Gotowanie".
W konkursie wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych technikum i szkoły branżowej, którzy w dwuosobowych zespołach zmierzyli się z kulinarnymi wyzwaniami zaczerpniętymi prosto z kart powieści polskich i zagranicznych autorów.
Każdy zespół miał za zadanie przygotować wylosowany wcześniej zestaw potraw, napoju oraz deseru, które pojawiły się na stronach beletrystyki. Uczniowie pracowali w profesjonalnej pracowni sporządzania potraw pod czujnym okiem komisji konkursowej.
Komisja oceniała nie tylko proces przygotowania dań, zwracając uwagę również na bezpieczeństwo i higienę pracy (BHP) oraz zgodność z oryginalnym przepisem. Niezwykle ważne były sposób podania 🍽️ oraz, oczywiście, walory smakowe przygotowanych potraw.
Konkurs "Literackie Gotowanie" zorganizowany został przy ścisłej współpracy ze szkolną biblioteką, z której pochodziły inspirujące książki z przepisami konkursowymi. Inicjatywa ta została zrealizowana w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0.
Dzięki takim działaniom uczniowie mają możliwość poszerzenia wiedzy o bogatym księgozbiorze biblioteki, a często także rozpoczynają swoją przygodę z czytaniem. Konkurs doskonale popularyzuje czytelnictwo oraz sprawia, że biblioteka wychodzi do czytelnika i staje się bardziej widoczna wśród społeczności szkolnej.
Nad bezpiecznym i sprawnym przebiegiem konkursu w pracowni czuwały panie Katarzyna Tlałka i Barbara Zając, którym serdecznie dziękujemy za opiekę nad uczestnikami.
Z ogromną przyjemnością informujemy, że komisja konkursowa postanowiła przyznać równolegle:
Dwa pierwsze miejsca:
- Dominika Lasek i Yevhenii Pashynnyk (3 TG)
- Dariusz Baran i Michał Frączek (3 ka)
Dwa drugie miejsca:
- Kamila Różycka i Paulina Waliczek (3 kb)
- Magdalena Bzibziak i Emila Waliczek (2 TGb)
- Dwa trzecie miejsca:
- Amelia Auguścik i Weronika Jarnot (2 k)
- Martyna Kruk (2 TGa) (szczególnie wyróżnienie Pani Dyrektor Frączek Teresy)
Gratulujemy wszystkim laureatom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspaniałe kulinarne interpretacje literackich inspiracji! Mniam
Estera Rzenno-Katerla, nauczyciel bibliotekarz i koordynator projektu
{galeria}202504016_gotowanie{/galeria}