W 6-4 Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Trzebini odbył się 27 marca Wojewódzki Konkurs „Sprawny w zawodzie – kucharz”.
W zmaganiach wzięli udział przedstawiciele 17 jednostek Małopolskiej WK OHP, CKiW w Tarnowie oraz CKiW w Szczawnicy-Jabłonce. Część pierwsza obejmowała test pisemny sprawdzający wiedzę i umiejętności z zakresu kwalifikacji właściwych dla zawodu, natomiast w części praktycznej młodzież miała za zadanie wykonać drugie danie wraz z dodatkiem: filet z kurczaka w cieście francuskim faszerowany szpinakiem i serem oraz sałatkę z sałaty lodowej z sosem winegret. Zmagania uczestników oceniały dwie komisje.
Wśród rywalizujących ze sobą młodych kucharzy znaleźli się uczestnicy 6-17 Hufca Pracy w Oświęcimiu, uczniowie klasy III zasadniczej szkoły zawodowej Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych – Urszula Puchała oraz Damian Grzesina. Komisja konkursowa doceniła umiejętności i zaangażowanie naszych reprezentantów, w związku z czym zostali oni zaproszeni do udziału w Wojewódzkim Konkursie „Europa da się lubić”. Ich zadanie polegać będzie na przygotowaniu dwóch porcji jednej potrawy charakterystycznej dla Łotwy.
Na zdjęciu: nasza drużyna podczas pracy
Tekst: Marta Michałek, zdjęcie: Beata Ciesielska.