Od kilku lat w naszej szkole realizowany jest projekt „Od przepisu do produktu”.
Jego celem jest przygotowanie przez uczniów klas gastronomicznych przetworów z wybranego w danym roku owocu lub warzywa. Główny składnik przetworów zawsze dostarcza nasz zaprzyjaźniony sponsor – firma „Ko-Ko” z Gorzowa.
Uczniowie podczas realizacji projektu uczą się zamykania pyszności w słoiczki, przygotowywania ciekawych etykiet oraz artystycznego dekorowania gotowego produktu. Gotowe wyroby rodzice oraz inne zainteresowane osoby mogą nabyć na szkolnym kiermaszu podczas jesiennych wywiadówek. Tak też było w tym roku. Wszystko jak zwykle rozeszło się jak przysłowiowe świeże bułeczki. W ofercie można było znaleźć: różnego typu powidełka, szlachetną konfiturę królewską, doskonałą na zdrowe śniadanie – śliwkową nutellę, a dla koneserów śliwki marynowane.
Wykonanie przetworów było możliwe dzięki pracy przyszłych szefów kuchni z klas gastronomicznych pod opieką nauczycieli, pań: Barbary Zając, Klementyny Habczyk oraz Małgorzaty Rybak. Za artystyczne opakowanie produktu i wykonanie etykiet podziękowania należą się uczniom: Klaudii Huczek, Julii Ćwiklickiej, Ani Witkowskiej, Weronice Bylicy, Asi Kaczan i Nikoli Jekiełek pracujących pod opieką koordynatora projektu, Estery Rzenno-Katerli.
Wszystkim szczęśliwym nabywcom zdrowych wyrobów życzymy SMACZNEGO!
Tekst i zdjęcia: Estera Rzenno-Katerla