Z okazji Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 16 października w Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych odbyła się konferencja,
na której gościliśmy między innymi: panią Naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Oświęcimiu Monikę Stalicę, reprezentującą władze samorządowe, pana doktora Manfreda Müllera z firmy Siegmundsburger Haus Werraquelle, głównego partnera niemieckiego naszej szkoły w projekcie Erasmus+ oraz towarzyszącą mu panią Katarzynę Suchocką, asystentkę ds. projektów w Polsce i tłumaczkę. Nie zabrakło również tych, do których głównie adresowane było spotkanie: uczniów ze szkół podstawowych nr 2, nr 5 i nr 9 w Oświęcimiu pod opieką swych nauczycieli oraz uczestników projektu Erasmus+ z Ekonomika. Właśnie tymże uczestnikom wręczono certyfikaty: Europass Mobilności potwierdzający udział w projekcie. Zaprezentowali oni też prezentacje multimedialne ilustrujące przebieg projektów unijnych, m.in. tych odbywających się w ramach programu Erasmus+: „Praktyka za granicą – dobry krok do sukcesu”, Projekt „Let youth be…” w ramach programu Erasmus+ wyjazd młodzieży i nauczycieli na Słowację oraz „Utworzenie i Rozwój Centrum Kompetencji zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej” – staże w przedsiębiorstwach. Przybyli mogli także zapoznać się z prezentacją przygotowaną przez doradcę zawodowego, panią Magdalenę Owsiak. Dla goszczących u nas wolontariuszy – Jorge i Barisa była to również okazja, by poznać odświętne oblicze szkoły.
Spotkanie zakończył poczęstunek przygotowany przez uczniów klas gastronomicznych i nauczycieli Ekonomika oraz pokaz gastronomiczny w wykonaniu kucharzy oświęcimskich restauracji: Sebastiana Schroma, szefa kuchni Restauracji La Rossa, Wojciecha Mańki i Adriana Kocura z Restauracji Portobello oraz Jakuba Odrzywolskiego i Michała Zająca z Restauracji Itamae Sushi.
Dodajmy, że nasza impreza została umieszczona na internetowej mapie wydarzeń Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych.
https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/your-country_en#evsw-iyc-map-form