„O jakości herbaty decydują usta”
W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Spotkania z kulturą” klasa I TGp złożyła wizytę w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Kraków przywitał uczestników wycieczki piękną słoneczną pogodą, dzięki czemu półgodzinny spacer do Muzeum Sztuki Japońskiej mieszczącego się nad Wisłą był bardzo przyjemny.
W galerii powitał nas bardzo serdecznie Murat Kornaev – tea maker w Cafe Manggha, zwycięzca Tea Masters Cup w 2016 roku w kategorii Tea Pairing. W przystępnej formie opowiedział nam o legendach związanych z herbatą oraz jej historii, rodzajach i profesjonalnej sztuce parzenia. Przekazał grupie podstawowe informacje o aspektach kulturowych chado – Drogi Herbaty oraz barwnie opisał „skomplikowaną w swojej prostocie” ceremonię parzenia herbaty, która może trwać od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Daje ona uczestnikowi jasność umysłu, wyciszenie i zwolnienie tempa życia w tym zabieganym świecie. (zob. filmik). W kolejnej części spotkania pan Murat pokazał nam różne rodzaje herbat japońskich, a my dokonaliśmy ich oceny organoleptycznej, wykorzystując zmysł wzroku, węchu i smaku.
Krótko mówiąc; parzenie herbaty to sztuka sięgająca korzeniami 2400 lat p.n.e.! Teraz inaczej będziemy smakować herbatę, codziennie pijąc ten popularny napój.
To nie koniec atrakcji i kontaktu z kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni. Przecież kuchnia japońska znana jest na całym świecie – w każdym dużym mieście znajduje się przynajmniej kilka restauracji sushi. Na początek w krótkim filmie poznaliśmy Jiro – tokijskiego artystę kulinarnego, właściciela jednej z najmniejszych restauracji na świecie (9 miejsc), uważanego przez współczesnych za największego żyjącego rzemieślnika sushi, któremu przypisuje się innowacyjne metody stosowane w nowoczesnym przygotowywaniu tej potrawy. Okazuje się, że w jego wydaniu to nie tylko ryż i ryba – to dzieło sztuki!
Podczas opowieści zdobyliśmy wiedzę o najpopularniejszych daniach japońskich oraz produktach używanych w procesie ich przygotowywania. Za pomocą zmysłów węchu, wzroku oraz dotyku poznaliśmy walory kuchni japońskiej. A na koniec nauczyliśmy się konsumowania sushi przy użyciu najpopularniejszych sztućców na świecie – pałeczek. Wszak używają ich ponad dwa miliardy ludzi na świecie!
Oto mini poradnik jak prawidłowo posługiwać się pałeczkami do sushi:
jedną pałeczkę umieść pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym;
drugą, górną, złap między palcem wskazującym, środkowym i kciukiem i umieść ją równolegle do pałeczki dolnej;
dolna pałeczka zostaje nieruchoma – służy do przytrzymania jedzenia; górna służy do chwytania;
poruszaj palcem wskazującym, aby swobodnie posługiwać się pałeczkami;
trzymaj je na wysokości mniej więcej 1/3, patrząc od ich szerszego końca.
ボナペティ
Smacznego
Tekst i fotki: Estera Rzenno-Katerla