Zuza, Maja, Basia, Debora, Sybilla, Ania, Julka - jesteśmy uczennicami technikum, uczymy się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Przez 6 dni uczestniczyłyśmy w kursie kuchnia molekularna, który został zorganizowany w ramach realizowanego przez szkołę projektu „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.
Na kursie poznałyśmy metody i urządzenia stosowane w kuchni molekularnej, dowiedziałyśmy się do czego służy cylkulator, nauczyłyśmy się obsługiwać pakowarkę próżniową, syfon do bitej śmietany i wiele innych urządzeń.
Przyrządzałyśmy przystawki i desery przy użyciu ciekłego azotu oraz suchego lodu. Spod naszych rąk wychodziły piękne i pyszne deserki. Miałyśmy możliwość wyczarować różnego rodzaju dodatki do dań za pomocą metod takich jak: emulgacja, żelowanie oraz sferyfikacja.
To był bardzo dobrze spędzony czas w miłym gronie. Zdobyte umiejętności pod okiem fachowca z pasją wykorzystamy w domu na konkursach, oraz w przyszłości w pracy.