„Zmień nawyki żywieniowe na zdrowsze – sól, cukier i tłuszcze utwardzone” to pierwsze webinarium rozpoczynające cykl spotkań i warsztatów w ramach współpracy Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu z naszą szkołą.
Zmień nawyki żywieniowe
„Zmień nawyki żywieniowe na zdrowsze – sól, cukier i tłuszcze utwardzone” to pierwsze webinarium rozpoczynające cykl spotkań i warsztatów w ramach współpracy Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu z naszą szkołą.
Mgr inż. Anna Malarek i dr inż. Anna Kościej jako specjalistki z zakresu żywienia spotkały się z młodzieżą klas gastronomicznych i poruszyły treści związane z zasadami zdrowego odżywiania. Uczniowie otrzymali wskazówki, jak w prosty sposób kontrolować spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów oraz jak ustalać wielkość porcji. Spotkanie poświęcone było jednak głównie tematowi wpływu cukru, soli i tłuszczów nasyconych na nasze zdrowie. Wykładowcy nie tylko przedstawili skutki ich nadmiernego spożycia, ale również dali wskazówki, co zrobić, aby odżywiać się lepiej, jak robić zakupy, po jakie zakąski sięgać, jakie tłuszcze stosować do obróbki cieplnej, jakie do smarowania pieczywa, jakich natomiast kategorycznie unikać. Omówili skład chemiczny tłuszczów i popularnych zakąsek, po które jak się okazuje, sięgamy zbyt często. Eksperci zwrócili też uwagę na konieczność czytania etykiet i zachowania rozsądku podczas robienia zakupów.
Pamiętajmy: nadmiar cukru, soli i tłuszczów nasyconych ma wpływ na zdrowie i naszą odporność, którą w dobie pandemii należy budować, a nie niszczyć.
Tekst: Małgorzata Rybak