Jak prowadzić zdrowy styl życia w dobie koronawirusa?
Jak duże znaczenie w tej kwestii ma aktywność fizyczna i sposób odżywiania, uświadamiali nam wykładowcy: dr inż. Anna Kościej i mgr inż. Anna Malarek oraz studenci III roku Instytutu Nauk o Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej w Oświęcimiu.
Aby móc cieszyć się prozdrowotnymi efektami ruchu, nie trzeba go uprawiać w wymiarze wyczynowym. Wystarczy umiarkowana, lecz - co najważniejsze - regularna aktywność fizyczna. Ruch wzmacnia układ odpornościowy, poprawia nastrój, funkcje poznawcze, zmniejsza stres, opóźnia starzenie, poprawia trawienie, zmniejsza nadwagę i otyłość. To tylko kilka jego zalet, które podkreślili studenci wychowania fizycznego.
W katedrze dietetyki mogliśmy zanalizować skład masy ciała, z pomocą fałdomierza dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej, zmierzyć wzrost wykorzystując wzrostomierz.
Profesjonalny analizator składu ciała Tanita pozwolił na wszechstronną ocenę naszej sylwetki i zdrowia. Skorzystaliśmy z fachowej interpretacji i omówienia uzyskanych wyników.
Mgr Łukasz Naglik przypomniał zasady pierwszej pomocy przedmedycznej, a dr inż. Anna Kościej zwróciła uwagę na kilka aspektów odżywiania, które mogą zwiększyć naszą odporność: obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych. Ważna jest także eliminacja cukru, fast foodów i produktów przetworzonych. To tylko kilka zaleceń, na które warto zwrócić uwagę chcąc zbudować swoją odporność.
To ciekawe spotkanie było kontynuacją współpracy Małopolskiej Uczelni Państwowej z Ekonomikiem.