To tylko jedna z wielu akcji promujących zdrowe odżywianie, odbywających się cyklicznie w Ekonomiku.
W prawidłowym jadłospisie, sposobie żywienia, na pewno nie może zabraknąć codziennego, pożywnego śniadania. Idealną propozycją na pierwszy posiłek jest owsianka. Jej regularne spożywanie poprawia pamięć, koncentrację i przeciwdziała zmęczeniu. Swoiste " wariacje" na temat płatków owsianych zaprezentowali uczniowie klas gastronomicznych, którzy w ramach konkursu przygotowali siedem różnych propozycji tego pożywnego posiłku. Pojawiła się więc owsianka zapiekana, gotowana na tradycyjnym mleku i mleku migdałowym, z miodem, jagodami, bananem lub truskawkami. Nie zabrakło też prażonych migdałów i orzechów, jogurtu i sorbetu owocowego.
Klasy gastronomiczne technikum i branżowe reprezentowali:
Ik – Paulina Bokota i Dawid Nowak
ITG – Paulina Czebotar, Agnieszka Jańczyk, Dominika Pawlik, Martyna Forystek, Natalia Latanik, Zuzanna Wójcik
IIk – Krystian Gałgan, Bartosz Łabaj
IITEG – Weronika Magiera, Julia Luranc, Aleksandra Tarabuła
IIIkp – Natalia Niemiec, Wiktoria Maj
IIIkg – Martyna Bebak, Klaudia Chowaniak
A jaki był efekt końcowy ich pracy? Uczniowie Ekonomika mogli się o tym przekonać, degustując i oceniając wykonane potrawy.
Która owsianka okazała się tą najsmaczniejszą? Zainteresowanie i komentarze wskazują, że wybraliście owsiankę przygotowaną przez Paulinę, Dominikę i Zuzę z klasy ITG z gotowanych płatków owsianych z jagodami, bananami i gruszką oraz tę przygotowaną przez uczennice klasy IIIkp: Natalię i Wiktorię - pieczoną w formie muffiny, podaną z sorbetem truskawkowym.
Wszystkie propozycje przygotowania i podania płatków owsianych wskazują, że uczniowie klas gastronomicznych mają świetne pomysły, dobre wyczucie smaku i wielki zapał, którego można im pozazdrościć !
Zaangażowanie uczniów klas gastronomicznych i zainteresowanie pozostałych uczniów Ekonomika potwierdzają, że owsianka to świetny pomysł nie tylko na śniadanie!
Więcej informacji na "Żywieniu w Ekonomie".
Tekst i zdjęcia:
Aneta Kamyk i Małgorzata Rybak