W Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu realizujemy program “Akcja 1 - Mobilność uczniów i kadry” w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

Projekt o numerze 2023-1-PL01-KA121-VET-000124177 umożliwił uczniom klas czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum organizacji turystyki oraz technikum architektury krajobrazu odbycie miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech i we Włoszech.
W trakcie spotkania z uczniami klas trzecich, które miało miejsce 7 czerwca 2024 roku, młodzi ludzie podzielili się swoimi zagranicznymi doświadczeniami. Opowiedzieli o przygotowaniach zawodowych i językowych przed wyjazdem. Dodatkowo, omówili udział w warsztatach, takich jak “Dynamika grupowa i rozwiązywanie konfliktów”, “Zdrowie w miejscu pracy” oraz “Planowanie własnej kariery edukacyjno-zawodowej”, które przyczyniły się do ich wszechstronnego rozwoju.
Uczniowie, którzy odbywali praktykę w Niemczech, mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu informacyjnym z przedstawicielami firmy Siegmundsburger Haus Werraquelle, panią Katarzyną Suchocką i panem dr. Manfredem Mullerem. To spotkanie dostarczyło im dodatkowych cennych informacji i wskazówek przed wyjazdem.
W Niemczech uczniowie odbywali praktykę w następujących hotelach:

• Posthotel w Rotenburg an der Fulda,
• Göbel’s Seehotel w Diemelsee-Heringshausen,
• Göbel’s Hotel Quellenhof w Bad Wildungen,
• Göbel’s Hotel Aquavita w Bad Wildungen-Reinhardshausen,
• Waldhotel Berghof w Luisenthal.

Uczestnicy praktyki we Włoszech opowiedzieli o swoim stażu, który został zorganizowany we współpracy z firmą Sistema Turismo. Staż odbył się w renomowanej firmie ogrodniczej SARTINI F.LLI E FIGLI SOC. AGR. S.S. w Rimini. Dodatkowo, uczniowie podjęli naukę języka włoskiego, co pozwoli im lepiej przygotować się do przyszłych wyzwań zawodowych i międzynarodowej współpracy.