4 stycznia klasa I TEG uczestniczyła w warsztatach gastronomicznych w restauracji La Rossa.
Prowadzili je Sebastian Schrom oraz Krystian Klamka, którzy byli uczestnikami programu Hell’s Kitchen, a kiedyś uczniami naszej szkoły. Podczas tego spotkania wspólnie przygotowaliśmy pizzę w restauracyjnej kuchni. Następnie mieliśmy okazję porozmawiać z kucharzami, którzy wykazali się nie tylko obszerną wiedza kucharską, ale także poczuciem humoru. Bardzo ucieszyła nas możliwość pracy z fachowcami.
Widać, że są to ludzie z ogromnym doświadczeniem, oraz wielka pasją – mówi jedna z uczennic. Wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni ze spotkania z kucharzami, ponieważ dowiedzieliśmy się, m.in., jak wygląda program Hell’s Kitchen od środka, z perspektywy jego uczestników. Zdarzało się, że spaliśmy od 2 do 4 godzin, ale rekordowo było to 15 minut po 24 godzinach ciężkiej pracy. Byliśmy tak zmęczeni, że te 15 minut odbieraliśmy jako kilka godzin, po których musieliśmy wrócić do nagrywania - wspomina Sebastian Schrom. Nie było łatwo, ale z chęcią uczestniczyłbym w czymś takim jeszcze raz - dodaje Krystian Klamka.
Na koniec spotkania usłyszeliśmy słowa, które powinni wziąć sobie do serca wszyscy młodzi kucharze: „Najważniejsze cechy, którymi powinien odznaczać się dobry kucharz, to pasja do gotowania i odrobina samozaparcia. Nikt od razu nie zostanie szefem kuchni. Każdy zaczyna od zmywaka.”
Tekst: Klaudia Noszka i Natalia Lekki z klasy I TEG