W kwietniu odbył się w naszej szkole kolejny Konkurs Najlepszy Uczeń w Zawodzie Kucharza pod hasłem „Młody kreator sztuki kulinarnej – sery i desery” przygotowany przez nauczycielki Klementynę Habczyk i Barbarę Zając.
Ideą konkursu jest inspirowanie młodych kucharzy do podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych. Składał się on z dwóch części – testu oraz sporządzania wybranych potraw. Do drugiej części zakwalifikowali się: Karina Fierdonek, Miłosz Leśniak i Jakub Wolas z II TG oraz Wiktoria Kraus, Kacper Gajewski i Damian Grzesina reprezentujący klasę II k.
Zadaniem każdego z finalistów konkursu było przyrządzenie wybranych przez siebie potraw. Uczniowie pod bacznym okiem komisji, w skład której weszli nasi absolwenci, szefowie kuchni w restauracji „La Rossa” uczestnicy programu kulinarnego „Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia” – Sebastian Schrom oraz Krystian Klamka, sporządzali: tiramisu, deser malinowy gaj, muffiny z żółtym serem, delikatną zupę z serka topionego, paluszki serowe i dip remoulade, jajka faszerowane serem feta, sałatkę grecką z czarnymi oliwkami, a także zapiekankę drwala z sosem a’la beszamelowym. Uczestnicy byli oceniani w obszarach : bhp i organizacja pracy, prawidłowość procesów technologicznych, wygląd i smak oraz kompozycja i kreatywność potrawy. I miejsce i tytuł najlepszego ucznia w zawodzie kucharz zdobył Jakub Wolas, II miejsce zajął Damian Grzesina, a III Miłosz Leśniak.
Sponsorami nagród w konkursie były restauracja „La Rossa” oraz Rada Rodziców.
Tekst: Barbara Zając