Zdrowo żyjemy, jeśli więcej wiemy.
Spożywanie żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukry proste i tłuszcz, zwłaszcza zwierzęcy, jest jednym z czynników powodujących powstawanie przewlekłych chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca. Z kolei zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się na skutek oddziaływania wielu czynników ryzyka. Jednym z motywów działań prowadzących do tych zaburzeń jest nawet niewielka nadwaga lub otyłość, połączona z chęcią sprostania społecznym oczekiwaniom atrakcyjności. Zaburzenia odżywiania stosunkowo szybko prowadzą w konsekwencji do poważnych schorzeń.
Nasza młodzież jak co roku wzięła udział w turnieju międzyklasowym pt. „Zaburzenia odżywiania i choroby przemiany materii – problemem społecznym”. Wszystkie drużyny uczestniczące w konkursie wykazały się dużą wiedzą, jednak największą ilość punktów otrzymała klasa III TER. Gratulujemy!
Z tej okazji uczniowie klasy IV TG b, Kacper Durańczyk i Konrad Płonka, nakręcili krótki film na temat negatywnego wpływu cukru na organizm człowieka. Zapraszamy do obejrzenia.
Agnieszka Pilarczyk-Wawręty