Informacja o zawodzie
Zawód kucharz umożliwia zdobycie przygotowania zawodowego w zakresie produkcji potraw, zasad racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i chorych, prowadzenia dokumentacji rozliczeniowej produkcji, organizacji i prowadzenia małych zakładów gastronomicznych. Kucharz zdobywa kwalifikację T.06. sporządzanie potraw i napojów.
Dla kandydata
Absolwent potrafi:
- przechowywać żywność,
- sporządzać potrawy i napoje,
- wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.
Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:
- chęć do stałego kształcenia się,
- stosowanie nowych trendów w żywieniu,
- otwartość na nowości,
- kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów,
- umiejętność pracy pod presją czasu.
Perspektywy rozwoju:
- kucharz,
- intendent,
- dietetyk,
- technolog żywienia,
- specjalista ds. zdrowego żywienia,
- organizator przyjęć okolicznościowych,
- organizator carvingu,
- kierownik zakładu gastronomicznego,
- manager.
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje,
- kawiarnie,
- bary szybkiej obsługi,
- pensjonaty,
- domy wczasowe,
- szpitale,
- sanatoria,
- szkoły,
- internaty,
- stołówki,
- firmy cateringowe,
- własne firmy gastronomiczne.
Kariera edukacyjna:
możliwość kontynuacji nauki zawodowej na kursie kwalifikacyjnym T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskanie tytułu: technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kwalifikacja |
Symbol zawodu |
zawód |
|
T.6 |
Sporządzanie potraw i napojów |
512001 |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
T.15 |
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
343404 |
Egzamin
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_ZAWODOWY/informatory/formula_2017/512001.pdf
Kucharz - wydarzenia (kliknij...)