Informacja o zawodzie

Zawód kucharz umożliwia zdobycie przygotowania zawodowego w zakresie produkcji potraw, zasad racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i chorych, prowadzenia dokumentacji rozliczeniowej produkcji, organizacji i prowadzenia małych zakładów gastronomicznych. Kucharz zdobywa kwalifikację T.06. sporządzanie potraw i napojów.

 

Dla kandydata

Absolwent  potrafi:

  • przechowywać żywność,
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.

Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:

  • chęć do stałego kształcenia się,
  • stosowanie nowych trendów w żywieniu,
  • otwartość na nowości,
  • kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów,
  • umiejętność pracy pod presją czasu.

Perspektywy rozwoju:

  • kucharz,
  • intendent,
  • dietetyk,
  • technolog żywienia,
  • specjalista ds. zdrowego żywienia,
  • organizator przyjęć okolicznościowych,
  • organizator carvingu,
  • kierownik zakładu gastronomicznego,
  • manager.

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

Kariera edukacyjna:

możliwość kontynuacji nauki zawodowej na kursie kwalifikacyjnym T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskanie tytułu: technik żywienia i usług gastronomicznych.

Kwalifikacja

Symbol zawodu

zawód

T.6

Sporządzanie potraw i napojów

512001

Technik żywienia i usług gastronomicznych

T.15

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

343404

 

Egzamin

https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_ZAWODOWY/informatory/formula_2017/512001.pdf

 

Kucharz - wydarzenia (kliknij...)

 

Galeria zdjęć