Informacja o zawodzie

Podczas nauki, przyszły krawiec pozna tajniki projektowania odzieży, nowoczesnych metod szycia, materiałoznawstwa, konstrukcji odzieży, gatunków materiałów ale także przedsiębiorczości, która ułatwi mu otwarcie własnego zakładu krawieckiego.

 

 

 

Informacja o zawodzie

Zawód kucharz umożliwia zdobycie przygotowania zawodowego w zakresie produkcji potraw, zasad racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i chorych, prowadzenia dokumentacji rozliczeniowej produkcji, organizacji i prowadzenia małych zakładów gastronomicznych. Kucharz zdobywa kwalifikację T.06. sporządzanie potraw i napojów.

 

Dla kandydata

Absolwent  potrafi:

  • przechowywać żywność,
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.

Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:

  • chęć do stałego kształcenia się,
  • stosowanie nowych trendów w żywieniu,
  • otwartość na nowości,
  • kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów,
  • umiejętność pracy pod presją czasu.

Perspektywy rozwoju:

  • kucharz,
  • intendent,
  • dietetyk,
  • technolog żywienia,
  • specjalista ds. zdrowego żywienia,
  • organizator przyjęć okolicznościowych,
  • organizator carvingu,
  • kierownik zakładu gastronomicznego,
  • manager.

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

Kariera edukacyjna:

możliwość kontynuacji nauki zawodowej na kursie kwalifikacyjnym T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskanie tytułu: technik żywienia i usług gastronomicznych.

Kwalifikacja

Symbol zawodu

zawód

T.6

Sporządzanie potraw i napojów

512001

Technik żywienia i usług gastronomicznych

T.15

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

343404

 

Egzamin

https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_ZAWODOWY/informatory/formula_2017/512001.pdf

 

Kucharz - wydarzenia (kliknij...)

 

Galeria zdjęć

Luty 2019 r. Rozpoczęcie modernizacji pracowni gastronomicznej w ramach projektu unijnego „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.
Listopad 2018 r. Szkolenie gastronomiczne „Przygotowanie potraw z drobiu” w firmie RM Gastro  prowadzone przez pana Krzysztofa Gawlika uczniów klasy IIk,
Wrzesień 2018 r. Projekt „Pochwała śliwki” – sporządzanie przetworów: powideł śliwkowych, nutelli śliwkowej, powideł królewskich,
Wrzesień 2018 r. Piknik integracyjny „ Ziemniak i kabaczek tworzą ekstra smaczek” – przygotowanie poczęstunku,
Sierpień 2018 r. Realizacja płatnych staży wakacyjnych w ramach projektu unijnego „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”,
Czerwiec 2018 r. Warsztaty gastronomiczne prowadzone przez Sebastiana Schroma pt. „Potrawy z ryb”,
Maj 2018 r. Wręczenie szkole certyfikatu „Kuźnia Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich,
Kwiecień 2018 r. Uroczyste obchody „Europejskiego Dnia Śniadania” – przygotowanie bufetu śniadaniowego,
Marzec 2018 r. Dzień Otwarty Szkoły – pokaz przygotowania zdrowych przekąsek z morelami, orzechami, pestkami dyni wg kuchni Jamie Olivera  / wiosenne sałatki/,
Grudzień 2016 r. Zwycięstwo klasy IIIk w konkursie „Na betlejemską nutę”.
 Grudzień 2016 r. Przygotowanie spotkań wigilijnych z samodzielnie wykonanymi tradycyjnymi potrawami świątecznymi.
 Grudzień 2016 r. Konkurs „Pierniki i pierniczki świąteczne” – I miejsce - Anna Knutel z klasy IIIk oraz Magdalena Bagierek z klasy Ik.
 Grudzień 2016 r. Wizyta mikołajkowa przedstawicieli klasy IIIk w Specjalnym Ośrodku Pedagogiczno-Psychologicznym w Oświęcimiu, podarowanie dzieciom słodyczy oraz artykułów papierniczych.
 Listopad 2016 r. „Od przepisu do produktu: dynia i cukinia” – realizacja projektu, w czasie którego przygotowano: dżem z dyni z galaretką, sałatki z cukinii, dyni do mięs, pyszny keczup z cukinii, a także leczo, dżem z cukinii z jabłkiem i sałatka z dyni, czyli zdrowe pyszności zamknięte w słoiczkach! Prezentacja wyrobów podczas spotkania z rodzicami.
 Wrzesień 2016 r. Przygotowanie poczęstunku z ziemniaków i buraków na piknik integracyjny „Pochwała ziemniaka i jego kumpla buraka”.
 Czerwiec 2016 r. „Festyn Zdrowia” – realizacja V edycji projektu „Czas na zdrowie” Fundacji Banku Ochrony Środowiska – przygotowanie zdrowego poczęstunku pod okiem Sebastiana Schroma i Krystina Klamki, gry i zabawy sportowe z udziałem trenerki fitness – Izabeli Jarosz oraz Andrzeja Haja, sportowca propagującego ideę transplantacji, pokaz barmański Mistrza Polski juniorów w stylu Flair, absolwenta szkoły Rafała Kozaka.
 Marzec 2016 r. Konkurs Najlepszy Uczeń w Zawodzie Kucharza pod hasłem „Potrawa dietetyczna na europejskim stole” oceniany przez szefa kuchni restauracji La Rossa Sebastiana Schroma – I miejsce Dagmara Rutkowska z klasy IIIk.
 Luty 2016 r. Rozpoczęcie działalności koła obsługi konsumenta dla uczniów ZSZ w zawodzie kucharz.
 Luty 2016 r. Przygotowanie serduszek walentynkowych.
 Grudzień 2015 r. Przygotowanie spotkania z Mikołajem oraz słodkiego poczęstunku dla uczniów szkoły podstawowej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Oświęcimiu.
 Grudzień 2015 r. Szkolny konkurs „Pierniki i pierniczki świąteczne” – III miejsce Anna Knutel klasa IIk.
 Październik 2015 r. Przygotowanie potraw z ziemniaków na piknik szkolny „Jego Wysokość Ziemniak”.
 Czerwiec 2015 r.

Wizyta uczniów klasy II k w firmie Plantpol w Zaborzu; zapoznanie z różnymi odmianami ziół i ich zastosowaniem w gastronomii.

 Maj 2015 r. Wycieczka klasy Ik do Szczyrku – zwiedzanie części gastronomicznej Centrum Kongresów i Rekreacji „Orle Gniazdo".
 Maj 2015 r.

Konkurs „Najpiękniejszy stół wiosenny”. III miejsce otrzymały uczennice klasy II k Barbara Wojdyła i Emilia Szczypiór. II miejsce przyznano Małgorzacie Mendyk, Katarzynie Plewce i Gabrieli Szymańskiej uczennicom klasy IIIk, natomiast zwyciężczyniami zostały reprezentantki klasy II k: Kinga Kramarczyk i Martyna Malik.

Marzec 2015 r.

Warsztaty kulinarne realizowane w szkolnej pracowni gastronomicznej, pod okiem Sebastiana Schroma, absolwenta naszej szkoły, szefa kuchni „La Rossa” w Oświęcimiu, uczestnika III edycji programu kulinarnego „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia" oraz Krystiana Klamki, również naszego absolwenta, zastępcy szefa „La Rossa” w Oświęcimiu. Menu obejmowało m.in.: carpaccio z sarny, pietruszkową gąbkę jadalną, kotleciki jagnięce marynowane w tymianku, karmelizowaną marchewkę paryską, pieczoną flądrę, pianę buraczaną, risotto na demi glace z gołębia, krewetki Blac Tiger z patelni z czosnkiem niedźwiedzim, domowe tagliatelle pietruszkowe, chrust z pora, krewetki w sosie ziołowym.

 Marzec 2015 r.

Udział w jednodniowych praktykach w ramach Dnia Przedsiębiorczości.

 Marzec 2015 r. Wyjście przedstawicieli szkolnego koła wolontariuszy – uczniów klasy Ik do Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Oświęcimiu prowadzonego przez Siostry Serafitki; odwiedziny starszych i samotnych pań z okazji Dnia Kobiet.
 Marzec 2015 r. Konkurs „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz” pod hasłem „Gotuję z pasją i fantazją – czekolada pełna snów” oceniany  m.in. przez Sebastiana Schroma, absolwenta naszej szkoły, szefa kuchni „La Rossa” w Oświęcimiu oraz uczestnika III edycji programu kulinarnego „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”. Tytuł najlepszego ucznia w zawodzie kucharz zdobyła Aleksandra Szulc z klasy II TGb, II miejsce zajęła Marta Jarnot z klasy III k , a III Agata Książek z klasy II TGb.

 

Informacja o zawodzie

Zawód sprzedawca kształtuje umiejętności  w zakresie sprzedaży  towarów, fachowego doradztwa oraz obsługi urządzeń i sprzętu technicznego stosowanego w nowoczesnych sklepach. Po ukończeniu szkoły może być zatrudniony na stanowisku sprzedawcy, magazyniera, a po kilku latach pracy i nabywania doświadczenia awansować na stanowisko kierownicze. Bardzo często zawód wykonywany jest jako samodzielna działalność gospodarcza (własny sklep, hurtownia) – wówczas jako właściciel zatrudnia pracowników lub sam wykonuje wszystkie czynności – od zaopatrzenia, sprzedaży, do końcowych rozliczeń finansowo-ekonomicznych firmy. Kształcimy w kwalifikacji A.18 . prowadzenie sprzedaży.

 

 

 

Klasa wielozawodowa stwarza możliwość zdobywania umiejętności w zawodach usługowych, np. fotograf, cukiernik, piekarz, mechanik samochodowy, blacharz, lakiernik, elektryk i innych. W szkole młodzież realizuje przedmioty ogólnokształcące. Umiejętności praktyczne uczniowie doskonalą w zakładach pracy, natomiast wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych zdobywają na kursach organizowanych przez Ośrodki Dokształcania Zawodowego.

Zajęcia praktyczne realizowane są w wybranym przez ucznia zakładzie pracy po zawarciu umowy o pracę w wybranym zawodzie (zgodnym z wykazem zawodów MEN). Z tego tytułu okres nauki wlicza się do stażu pracy. Ponadto za czas praktyki uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Po ukończeniu szkoły absolwenci mogą przystąpić do egzaminu zawodowego organizowanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną lub wziąć udział w egzaminie czeladniczym przeprowadzanym przez izby rzemieślnicze.