MOBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW 2017
Numer Projektu: 2017-1-PL01-KA102-035927
Tytuł projektu: Praktyka za granicą – dobry krok do sukcesu!
15 maja 2018 roku w oświęcimskim Ekonomiku miało miejsce uroczyste wręczenie Certyfikatu „Kuźnia Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tym samym dołączyliśmy do prestiżowego grona szkół wyróżniających się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą oraz uzdolnionymi uczniami. Jednym z kucharzy Stowarzyszenia jest nasz absolwent, Sebastian Schrom, szef kuchni restauracji w Oświęcimiu. Do tej pory tylko 10 szkół w naszym kraju otrzymało taki certyfikat, a Ekonomik został drugą w Małopolsce wyróżnioną w ten sposób. Bardzo duży wpływ na uzyskanie tego certyfikatu miał udział naszych uczniów i absolwentów w programie Erasmus +, a wcześniej programie Leonardo da Vinci (LdV).
W spotkaniu uczestniczyli Starosta Oświęcimski, pan Zbigniew Starzec, pani Ewa Pawlusiak, członek zarządu Powiatu, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, pan Krzysztof Szulborski oraz pan Andrzej Ławniczak – Sekretarz SKP, a także pani Bogusława Bebak – dyrektor szkoły w latach 2007-2017, Sebastian Schrom – absolwent szkoły, członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, szef kuchni Restauracji La Rossa w Oświęcimiu i Aleksandra Szulc – absolwentka szkoły, kucharz w Restauracji La Rossa w Oświęcimiu.
Uczestnicy projektu, którzy realizowali miesięczny staż w Niemczech w marcu 2018 roku, uczestniczyli w warsztatach oraz przedstawili potencjalnym uczestnikom projektu Erasmus + i zaproszonym gościom prezentację multimedialną z przebiegu praktyki zawodowej.
Warsztaty przeprowadzone zostały przez pana Krzysztofa Szulborskiego, pana Andrzeja Ławniczaka oraz Sebastiana Schroma i Aleksandrę Szulc. Uczniowie pod okiem fachowców przygotowali tatara z pstrąga, nowoczesną zupę rybną oraz łososia w sosie miętowym na warzywnym papardelle z oliwą truflową.