W dniach 7 i 8 grudnia 2020 roku nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych uczestniczyli w kursach:
- warsztaty kuchni orientalnej,
- nowoczesne trendy w gastronomii,
- nowoczesne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej,
- warsztaty - dania bankietowe oparte na współczesnych trendach,
zorganizowanych w ramach realizowanego przez szkołę projektu „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.
Nauczyciele pod okiem fachowców - szefów renomowanych restauracji - poszerzali i doskonalili swoje umiejętności zawodowe.
Kursy odbywały się w pracowni gastronomicznej wyremontowanej i wyposażonej ze środków finansowych pozyskanych w ramach realizowanego projektu „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.
Nowoczesne maszyny i urządzenia, które znajdują się w pracowni, m.in.: piec konwekcyjno-parowy, schładzarko-zamrażarka szokowa, salamander elektryczny – opiekacz, pakowarka próżniowa, urządzenie do wolnego gotowania, robot kuchenny wieloczynnościowy, sterylizator UV do jaj, zmywarka do naczyń i wiele innych, spełniają wysokie standardy europejskie.
Tak dobrze wyposażona pracownia umożliwia przygotowanie uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz do pracy w warunkach, z jakimi mamy do czynienia w zakładach gastronomicznych o wysokiej renomie.