W marcu 2022 roku uczniowie klasy trzeciej uczący się w zawodach: technik żywienia
i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki oraz technik obsługi turystycznej realizowali miesięczną praktykę zawodową w hotelach i restauracjach w Niemczech i w Polsce.
Czternastu uczniów odbyło praktykę zawodową w Niemczech w ramach projektu Akcja1.- Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus + w roku 2019 pt. Praktyka za granicą – dobra droga do sukcesu!,
który został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej „ERASMUS +”.
Pozostali uczniowie z trzecich klas technikum realizowali praktykę w hotelach i restauracjach
w Oświęcimiu oraz w pobliskich miejscowościach.
19 maja 2022 roku w Powiatowym Zespole Nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w pracowniach gastronomicznych, uczniowie pod opieką nauczycieli przygotowali potrawy kuchni polskiej i niemieckiej w celu wymiany doświadczeń, które zdobyli na praktyce zawodowej w Polsce i w Niemczech.
Potrawy degustowali i oceniali nauczyciele i pracownicy szkoły oraz uczniowie klas drugich, do których adresowany będzie kolejny programu Erasmus +.
Na stołach nie brakowało smakołyków zarówno kuchni polskiej, jak i niemieckiej takich jak: tort szwarcwaldzki, spitzbuben, rolada z cykorii i szynki, schab w sosie piwnym po bawarsku, bawarski kąsek, bułeczki z wołowiną i kapustą, kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana, erbsensuppe, zupa z zielonego groszku, zupa krem z cebuli, naleśniki na słodko, rigamtoni polo, burgery, beziki, crinkle.
Wszystkim smakowały zarówno potrawy kuchni polskiej, jak i niemieckiej.
Młodzież odbywająca praktykę w hotelach i restauracjach w Polsce i w Niemczech uzyskała wysokie oceny za swoja pracę.
Młodzież szkoliła się pod fachowym okiem szefów kuchni i restauratorów polskich i niemieckich; niektórzy z nich są naszymi absolwentami np. Sebastian Schrom, szef kuchni La Rossa w Oświęcimiu. W Niemczech uczniowie spotkali naszych absolwentów, którzy realizowali program Erasmus + w poprzednich latach, a obecnie pracują w niemieckich hotelach.
Jesteśmy dumni z naszych uczniów, ponieważ zdobyte umiejętności i wiedzę potrafili zastosować w praktyce.
Uczniowie wrócili z praktyk z doskonałymi opiniami i propozycjami pracy.