Tegoroczny finał  przedsięwzięcia „Od przepisu do produktu”

 

„Od przepisu do produktu” to projekt realizowany w naszej szkole już od kilku lat. Jego celem jest przygotowanie przez uczniów klas gastronomicznych przetworów według wcześniej wybranych receptur. Głównego składnika do nich dostarcza zawsze nasz zaprzyjaźniony sponsor – firma „Ko-Ko” z Gorzowa.
Uczniowie podczas realizacji całego przedsięwzięcia, które trwa zazwyczaj od dwóch do trzech miesięcy, uczą się zamykania pyszności w słoiczki, przygotowywania ciekawych etykiet oraz artystycznego dekorowania gotowego produktu. Korzystają przy tym z przepisów znalezionych w książkach kulinarnych ze szkolnej biblioteki zakupionych na ten cel w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 oraz przez Radę Rodziców.
Smaczne i cieszące oko produkty można było w tym roku zobaczyć i nabyć na szkolnym kiermaszu w trakcie jesiennych wywiadówek.
W ofercie były powidła, słodko-kwaśna dynia, cytrynowa cukinia oraz doskonała na zdrowe śniadanie – śliwkowa nutella.
Wykonanie przetworów było możliwe dzięki pracy przyszłych szefów kuchni z klas gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Klementyny Habczyk, Elżbiety Płotkowiak, Barbary Zając oraz Katarzyny Tlałki.
Za wykonanie etykiet oraz artystyczne opakowanie słoiczków odpowiadały asystentki biblioteczne pod opieką koordynatora projektu, p. Estery Rzenno-Katerli.
Kwota ze sprzedaży pozwoli wzbogacić naszą kolekcję gier planszowych w szkolnej bibliotece.
Dziękujemy za Państwa zainteresowanie i zapraszamy ponownie za rok.