Pogoda nas nie rozpieszcza, ale w oświęcimskim Ekonomiku powiało wiosną.
W słoneczny, choć zimny wtorek, 4 kwietnia, po raz pierwszy od czasów pandemii szkoła powitała uczniów klas ósmych szkół podstawowych, ich rodziców i opiekunów. Licznie przybyli goście mogli zapoznać się z naszą ofertą edukacyjną, poznać specyfikę różnych zawodów i przede wszystkim miło spędzić czas.
Jesteśmy szkołą o profilu zawodowym, więc współpraca z pracodawcami to dla nas podstawa. Dziękujemy firmom z Oświęcimia i okolicznych miejscowości za zaprezentowanie w tym dniu swojej działalności oraz trwającą od lat opiekę nad pracownikami młodocianymi z klas branżowych i uczniami technikum odbywającymi praktyki zawodowe.
Co nasi goście mieli okazję zobaczyć i czego się dowiedzieć?
- Technik architektury krajobrazu potrafi zadbać o rośliny, a równocześnie być artystą. Pomyśli jak ekolog, zakasze rękawy i stworzy takie dzieła, jak „żywe obrazy” zdobiące ściany naszej szkoły czy świąteczne stroiki – bożonarodzeniowe czy wielkanocne.
- Technicy ekonomiści bez problemu łączą teorię z praktyką i przygotowują się do samodzielnego prowadzenia w przyszłości własnej firmy, dlatego wirtualna działalność gospodarcza, home office i obsługa programu InsERT GT nie mają dla nich tajemnic.
- W zawodzie hotelarza liczą się: komunikatywność, przedsiębiorczość, zmysł estetyczny i duże serce dla ludzi. Zdobyte umiejętności można wykorzystać przy okazji świąt lub rodzinnych uroczystości, np. pięknie dekorując wnętrza i stoły.
- Pomysłowość i plastyczne zdolności wydają się niezbędne w techniku reklamy. W czasie spotkań z ósmoklasistami staraliśmy się podpowiedzieć, jak rozwinąć kreatywność, pokazaliśmy efekty naszej pracy. Wspólnie tworzyliśmy np. pamiątkowe kartki…
- W imieniu techników obsługi turystycznej do ciekawej podróży, póki co wirtualnej, zaprosili gości Asterix, Obelix i Kleopatra. Żaden zawód nie daje tylu możliwości poznawania świata. Nasi uczniowie zaproponowali wspólną zabawę: quizy, koło fortuny, interaktywną grę…
- Nowoczesne żywienie to odkrywanie na nowo tradycyjnych smaków i przygotowywanie zdrowych oraz odpowiednio zbilansowanych posiłków. Technicy żywienia i usług gastronomicznych uczą się teorii i nabierają biegłości w praktyce. Szkoła oferuje zajęcia i wyjazdy, także w ramach programu Erasmus+. Przybyli mogli degustować pyszne przekąski, warzywno – owocowe koktajle i słodkości w różnych odsłonach.
- W szkole branżowej uczniowie mają możliwość zdobycia takich zawodów, jak: fryzjer, kucharz, cukiernik, piekarz i sprzedawca. Po trzech latach nauki można zacząć życie na własny rachunek.
Ekonomik w tym dniu odwiedziło ponad 800 osób. Wszystkim gościom dziękujemy, że zechcieli ten dzień spędzić z nami.