Informacja o zawodzie

Absolwent przygotowuje, urządza i pielęgnuje tereny zieleni miast i obszarów wiejskich, nadzoruje pielęgnację parków, starodrzewu, produkuje rośliny ozdobne i materiał szkółkarski, nadzoruje podległych pracowników.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik architektury krajobrazu powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. opracowywania projektów obiektów terenów zieleni;
  2. urządzania i pielęgnacji terenów zieleni i zadrzewień;
  3. urządzania i konserwacji obiektów małej architektury krajobrazu;
  4. prowadzenia ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).

Zadania zawodowe:

  • planowanie i projektowanie terenów zieleni miast i obszarów wiejskich,
  • wyznaczanie miejsc do zakładania trawników, rabat bylinowych, nasadzeń drzew i krzewów,
  • posługiwanie się dokumentacją projektową w poszczególnych etapach realizacji i konserwacji terenów zieleni,
  • urządzanie terenów zieleni miast i obszarów wiejskich wg przygotowanego projektu,
  • przygotowywanie terenów do obsadzeń, miejsc do sadzenia drzew i krzewów, zakładania trawników i kwietników, obsadzania waz kwiatowych,
  • wybór drzew, krzewów, bylin i innych roślin do zaplanowanych nasadzeń,
  • przygotowywanie receptur mieszanek ziemi ogrodowych, torfu i nawozów mineralnych,
  • rekultywacja terenów zdegradowanych: wyznaczanie drzew do karczowania i ścinania itp.,
  • opieka nad powierzoną zielenią na osiedlach, w parkach oraz przed obiektami użyteczności publicznej:
    • wyznaczanie drzew i krzewów do cięć sanitarnych, nadzorowanie przycinania żywopłotów, strzyżenia trawników, usuwania konarów i gałęzi drzew w bliskim sąsiedztwie nadziemnych urządzeń inżynieryjnych,
    • pielęgnowanie parków i starodrzewu,
    • odczytywanie projektów terenów zieleni i wykonywanie ich w terenie.

Kwalifikacje

R.21 Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu.
R.22 Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu.

Czego się nauczysz?

Realizowane są przedmioty ogólnokształcące przygotowujące do zdania egzaminu maturalnego. W kształceniu zawodowym realizowane są następujące przedmioty:

  • Język obcy zawodowy  w architekturze krajobrazu
  • Prowadzenie działalności gospodarczej
  • Rośliny ozdobne
  • Podstawy architektury krajobrazu
  • Projekty obiektów architektury krajobrazu
  • Prace w obiektach architektury krajobrazu
  • Obiekty małej architektury krajobrazu
  • Przepisy ruchu drogowego – kat T
  • Praktyczne przygotowanie do zawodu zrealizujesz poprzez organizowane:
    • centra ogrodnicze,
    • biura projektowe,
    • kwiaciarnie,
    • w odpowiednich wydziałach Starostwa Powiatowego lub Urzędach Miejskich.

Gdzie znajdziesz pracę?

  • otworzysz własną działalność gospodarczą;
  • praca w biurach projektowych, urzędach miasta, starostwach powiatowych;
  • praca w prywatnych firmach ogrodniczych;
  • praca w marketingu;
  • praca w jednostkach administracji samorządowej /m.in. w wydziałach: geodezji i kartografii, ochrony środowiska, kształtowania i pielęgnacji zieleni itp.;
  • praca w placówkach służb ochrony zabytków i ochrony przyrody;
  • praca u właścicieli obiektów krajobrazowych w szkółkach drzew, krzewów i roślin ozdobnych;
  • w szkolnictwie zawodowym po ukończeniu studiów i specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Kwiecień 2018

Wycieczka w ramach Innowacji Pedagogicznej „Młody Przedsiębiorca” do Przedsiębiorstwa Synthos SA w Oświęcimiu z klasą II TEG (grupa ekonomiczna)
Wycieczka w ramach Innowacji Pedagogicznej „Młody Przedsiębiorca” do PEKAO z klasą II TEG (grupa ekonomiczna)
Warsztaty z wypełniania deklaracji ZUS w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Oświęcimiu
Wycieczka do Biura rachunkowego Porowski Consulting w Oświęcimiu
Udział uczennicy Agnieszki Ludwisiak w etapie centralnym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych  - blok agrobiznesu

Luty 2018

Podpisanie umowy partnerskiej z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych z oddziału w Chrzanowie
Etap wojewódzki Konkursu z Rachunkowości w Stowarzyszeniu Księgowych w Krakowie

Grudzień 2017

Udział w etapie szkolnym w Konkursie z rachunkowości organizowanym przez Stowarzyszenie Księgowych w Krakowie
Ogólnopolski egzamin próbny dla uczniów klas IV technika ekonomisty – kwalifikacja A. 36
Udział w etapie centralnym w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich w Suchej Beskidzkiej z uczennicą Natalią Lekki z klasy II TEG.  Uczennica otrzymała tytuł finalisty OWiUHM dający zwolnienie z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.

Listopad 2017

Udział w etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich w Krakowie
Wycieczka przedmiotowa w ramach Innowacji pedagogicznej Młody Przedsiębiorca z klasą II TEG do przedsiębiorstwa i Centrum Biznesu małopolski Zachodniej w Oświęcimiu.

Październik 2017

Wycieczka przedmiotowa w ramach Innowacji pedagogicznej Młody Przedsiębiorca z klasą IV TE do Banku PEKAO w Oświęcimiu
Wycieczka przedmiotowa w ramach Innowacji pedagogicznej Młody Przedsiębiorca z klasą I TEA do Ogrodów Kapias w Goczałkowicach Zdrój (spotkanie z pracownikami działu marketingu)
Organizacja etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich (olimpiada dedykowana dla klas ekonomicznych)
Spotkanie pracowników Banku PEKAO z uczniami klas I technikum i szkoły zawodowej oraz prelekcja na temat: Unikanie zagrożeń związanych z rozwojem technologii informacyjnych na przykładzie usług bankowych.
Organizacja etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych (olimpiada dedykowana dla klas ekonomicznych)

Wrzesień 2017

Wycieczka przedmiotowa w ramach Innowacji pedagogicznej Młody Przedsiębiorca z klasą III TER (grupa ekonomiczna) do Biura rachunkowego Porowski Consulting w Oświęcimiu i Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Oświęcimiu

Czerwiec 2017 r.

wycieczka do NBP i UEK w Krakowie

Czerwiec 2017 r.

Piknik integracyjny połączony w ramach Innowacji Pedagogicznej „Młody przedsiębiorca” zorganizowany w Restauracji Mamma Mia w Grojcu. Udział uczniów w pikniku sfinansowany w ramach podpisanego porozumienia z formą Synthos SA w Oświęcimiu.

Maj 2017 r.

Spotkanie ekonomistów z klasy I TEG z przedstawicielem działu marketingu w Hotelu Gołębiewski w Wiśle

Kwiecień 2017 r.

mury szkoły opuszczają ekonomiści którzy podczas 4 lat nauki zdobyli 3 kwalifikacje przez co posługują się dwoma technikami (technik ekonomista i technik rachunkowości).

Kwiecień 2017 r.

Konkurs Asystentka- Sekretarka

Kwiecień 2017 r.

Spotkanie ekonomistów z klasy IV TE z Panią Joanną Klęczar – specjalistą ds. polityki kadrowej w przedsiębiorstwie Synthos

Marzec 2017 r.

Spotkanie klasy I TEG, I TOH, I TER w ramach przedmiotu podstawy przedsiębiorczościz pracownikami Banku Pekao z Oświęcimia celem zapoznania z ofertą kredytową dla firm rozpoczynających działalność gospodarczą

Marzec 2017 r.

Spotkanie z pracownikami Banku Pekao w ramach Dnia Otwartego

Marzec 2017 r.

Wycieczka przedmiotowa klas I TEG, II TER, III TE do przedsiębiorstwa Synthos SA w Oświęcimiu. Spotkanie z pracownikami firmy, zapoznanie z historią przedsiębiorstwa oraz planami na przyszłość.

 Styczeń 2017 r.

W prestiżowym Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych 2017 miesięcznika „Perspektywy” nasze Technikum Ekonomiczne ze stuprocentową zdawalnością egzaminu zawodowego zajmuje ex aequo pierwsze miejsce. To duży sukces naszych ekonomistów: uczniów oraz nauczycieli. 

Grudzień 2016 r.

Udział ekonomistów z klasy IV TE w Ogólnopolskim Egzaminie Próbnym z kwalifikacji A.36

 Listopad 2016 r.

Uroczyste zakończenie kursu kwalifikacyjnego A.65 „Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych”. Średni wynik z części teoretycznej to 69%, z części praktycznej 92%.  

Listopad  2016 r.

Wycieczka klasy ITEG (grupa ekonomiczna) do Krakowa na spotkanie z przedsiębiorcami w ramach Międzynarodowego Tygodnia Przedsiębiorczości.

 Listopad 2016 r.

Wycieczka przedmiotowa klasy IV TE do Banku PEKAO i do Biura Rachunkowego Porowski Consulting w ramach wprowadzonej Innowacji Pedagogicznej.

 Listopad 2016 r.

Udział ekonomistów (Klaudia Bąk, Amanda Sosnowska, Klaudia Kasperczyk, Patrycja Wojtaszczyk i Tobiasz Małkiewicz)  w II Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich w Krakowie.

 Październik 2016 r.

Wycieczka klasy II TER do Centrum Biznesu Małopolski Zachodniej w Oświęcimiu.

 Wrzesień 2016 r.

Wycieczka przedmiotowa dla klasy III TE do Biura Rachunkowego Porowski Consulting w ramach wprowadzonej Innowacji Pedagogicznej.

 Czerwiec 2016 r.

Wyjazd na Dni Otwarte Narodowego Banku Polskiego do Katowic.

 Czerwiec 2016 r.

Udział uczniów z klasy IIITE w wideokonferencji (webinar) dotyczącej zmian w kontroli podatkowej.

 Maj 2016 r.

Piknik integracyjno-edukacyjny dla klas ekonomicznych, zajęcia prowadzone były w formie mini wykładów, warsztatów oraz pracy w grupach. Jest to dodatkowa aktywność uczniów realizowana w ramach wprowadzonej od lutego dla zawodu technika ekonomisty innowacji pedagogicznej MŁODY PRZEDSIĘBIORCA. 

 Kwiecień 2016 r.

Paweł Rola, ekonomista z klasy IIITE zdobył tytuł Finalisty w  I Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich. Uczeń został zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, otrzymując maksymalną ilość punktów (100%). 

 Kwiecień 2016 r. W ramach wprowadzonej innowacji pedagogicznej MŁODY PRZEDSIĘBIORCA w zawodzie technik ekonomista zapraszamy uczniów gimnazjum na niecodzienne zajęcia warsztatowe pt. BANK POMYSŁÓW NA WŁASNĄ FIRMĘ.
Marzec 2016 r. Udział ekonomistów w finale wojewódzkim Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich w Krakowie.
Marzec 2016 r. Udział klasy I TE w projekcie „Chłopska szkoła Biznesu”.
Luty 2016 r.  Warsztaty „Bank pomysłów na własną firmę” przeprowadzane w klasach ekonomicznych i w Gimnazjach.
Luty 2016 r. Przeprowadzanie konkursu internetowego na najciekawszy MEM związany z zawodem technika ekonomisty.
Luty 2016 r. Udział w warsztatach przeprowadzonych przez Krakowskie Forum Bussines Centre Club w ramach konkursu Najlepsze Zajęcia z Przedsiębiorczości 2016.
Luty 2016 r.  Wprowadzenie innowacji pedagogicznej pt. MŁODY PRZEDSIĘBIORCA w zawodzie technik ekonomista.
Luty 2016 r. Udział klasy III TE w projekcie „Chłopska szkoła Biznesu”.
 Styczeń 2016 r.

Ogłoszenie wyników Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich. Największą ilość punktów zdobyli: Paweł Rola z kl. IIITE, Paulina Gąsiorek z kl. IV TEH, Klaudia Bąk z kl. IIITE i Mateusz Zemlak z kl. IVTEH.

Grudzień 2015 r.

I etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich.

Grudzień 2015 r.

I etap Konkursu Wiedzy o Rachunkowości (do II etapu przechodzą: Paulina Gąsiorek, Adrian Feluś i Marta Kuśnierczak z kl. IV TEH).

 Grudzień 2015 r. Spotkanie klasy IIITE i IVTEH z Panem Marcinem Kymoną – rzecznikiem prasowym zakładu Ubezpieczeń Społecznych z Chrzanowa.
Grudzień 2015 r.

Wycieczka klasy IV TE do Banku Pekao w Oświęcimiu (spotkanie z maklerem giełdowym, doradcą klienta oraz specjalistą do spraw usług kredytowych).

 

Partnerstwa zawierane z zewnętrznymi podmiotami zapewniają młodzieży z naszej szkoły zdobywanie najwyższych kwalifikacji. I tak we wrześniu 2015 r. podpisaliśmy porozumienie o współpracy z Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie w celu przybliżania uczniom klas technikum ekonomicznego zagadnień ekonomicznych oraz oferty Uniwersytetu. W ramach współpracy uczniowie będą uczestniczyć w wykładach, seminariach i zajęciach ćwiczeniowych organizowanych przez uczelnię, a także brać udział w wycieczkach po kampusie Uniwersytetu.

 

 Luty 2019 r.

Wyjazd dwunastu uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych na praktyki zagraniczne do Niemiec w ramach projektu Erasmus+.

Luty 2019 r.

Warsztaty z kuchni tureckiej w ramach projektu Erasmus+ Wolontariat Europejski prowadzone przez wolontariuszkę Berrin z Turcji,

Luty 2019 r.

Rozpoczęcie modernizacji pracowni gastronomicznej w ramach projektu unijnego „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”,

Styczeń 2019 r. 

Rozpoczęcie przygotowań do wyjazdu grupy drugiej na praktyki zagraniczne do Niemiec w ramach projektu Erasmus+,

 Listopad 2018 r.

Uroczyste posumowanie „Tygodnia Umiejętności Zawodowych – Odkryj Swój Talent!”,

Listopad 2018 r. 

Szkolenie gastronomiczne „Przygotowanie potraw z drobiu” w firmie RM Gastro prowadzone przez pana Krzysztofa Gawlika uczniów klasy III TG i III TEG,

Październik 2018 r.

szkolenie gastronomiczne „Przygotowanie potraw z drobiu” w firmie RM Gastro prowadzone przez pana Krzysztofa Gawlika dla klasy II TG

Wrzesień 2018 r.

Projekt „Pochwała śliwki” – sporządzanie przetworów: powideł śliwkowych, nutelli śliwkowej, powideł królewskich,

 Wrzesień 2018 r.

Piknik integracyjny „ Ziemniak i kabaczek tworzą ekstra smaczek” – przygotowanie poczęstunku,

Wrzesień 2018 r.

I miejsce uczniów klasy III TG w Mistrzostwach Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia w Podolszu,

Sierpień 2018r.

Realizacja płatnych staży wakacyjnych w ramach projektu unijnego „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”,

 Czerwiec 2018 r.

Warsztaty gastronomiczne prowadzone przez Sebastiana Schroma pt. „Potrawy z ryb”,

 Maj 2018 r.

Warsztaty z Mistrzami – warsztaty gastronomiczne prowadzone przez członków Stowarzyszenia Kucharzy Polskich: Krzysztofa Szulborskiego, Andrzeja Ławniczaka i Sebastiana Schroma,

 Maj 2018 r.

Wręczenie szkole certyfikatu „Kuźnia Talentów Kulinarnych” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich,

Kwiecień 2018 r.

Uroczyste obchody „Europejskiego Dnia Śniadania” – przygotowanie bufetu śniadaniowego,

Kwiecień 2018 r. Podsumowanie praktyk zagranicznych w ramach projektu Erasmus+,
Marzec 2018 r. Wyjazd pierwszej grupy młodzieży na praktyki zagraniczne do Niemiec w ramach projektu Erasmus+ „Praktyka za granicą- dobry krok do sukcesu”,
Styczeń 2017 r. Udział Martyny Wieczorek w eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Krakowie.
Styczeń 2017 r. Warsztaty gastronomiczne prowadzone przez Sebastiana Schroma i Krystiana Klamkę w Restauracji La Rossa dla uczniów klasy I TEG.
Grudzień 2016 r. Podsumowanie miesięcznych praktyk zawodowych, prezentacja najciekawszych potraw połączona z degustacją dla uczniów i nauczycieli.
Grudzień 2016 r. Wizyta klasy II TG w Restauracji La Rossa w Oświęcimiu.
 Grudzień 2016 r. Konkurs „Pierniki i pierniczki świąteczne” – I miejsce - Katarzyna Bagierek z klasy III TGb oraz wyróżnienie - Monika Sala z klasy III TGb.
 Grudzień 2016 r. Targi Edukacyjne – prezentacja zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych, przygotowanie fontanny czekoladowej.
 Grudzień 2016 r. Konkurs „Przy świątecznym stole” na najpiękniejsze nakrycie bożonarodzeniowe – zwycięstwo uczennic klasy III TG a: Sabiny Studnickiej, Marleny Żurek i Anny Przewoźniak.
Listopad 2016 r. „Od przepisu do produktu: dynia i cukinia” – realizacja projektu, w czasie którego przygotowano: dżem z dyni z galaretką, sałatki z cukinii, dyni do mięs, pyszny keczup z cukinii, a także leczo, dżem z cukinii z jabłkiem i sałatka z dyni, czyli zdrowe pyszności zamknięte w słoiczkach! Prezentacja wyrobów podczas spotkania z rodzicami.
Listopad 2016 r. Eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu - zakwalifikowanie się do etapu okręgowego Mateusza Dumalskiego z klasy IV TGa oraz Martyny Wieczorek z klasy III TGb.
 Październik 2016 r. II miejsce w etapie „Rozgrzewka” Ogólnopolskiego Konkursu Fundacji Banku Ochrony Środowiska „Czas na zdrowie” drużyny VitaAktywni (uczniowie klasy III TGb: Klaudia Jarzyna, Katarzyna Bagierek, Konrad Płonka, Kacper Durańczyk) oraz IV miejsce w etapie „Festyn Zdrowia”.
Wrzesień 2016 r. Przygotowanie poczęstunku z ziemniaków i buraków na piknik integracyjny „Pochwała ziemniaka i jego kumpla buraka”.
Wrzesień 2016 r. I miejsce Aleksandry Szulc i Justyny Chełczyńskiej w Mistrzostwach Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych na Łowiskach Wędkarskich Podolsze.
Czerwiec 2016 r. „Festyn Zdrowia” – realizacja V edycji projektu „Czas na zdrowie” Fundacji Banku Ochrony Środowiska – przygotowanie zdrowego poczęstunku pod okiem Sebastiana Schroma i Krystina Klamki, gry i zabawy sportowe z udziałem trenerki fitness – Izabeli Jarosz oraz Andrzeja Haja, sportowca propagującego ideę transplantacji, pokaz barmański Mistrza Polski juniorów w stylu Flair, absolwenta szkoły Rafała Kozaka.
  Kwiecień 2016 r.

Przygotowanie bufetu śniadaniowego dla uczniów Ekonomika w ramach obchodów Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego pod hasłem „Znajdź czas na śniadanie”.

 Kwiecień 2016 r.

Wizyta w Hotelu Galicja, w Hotelu Olimpijski oraz Hotelu Olecki – zapoznanie uczniów z zasadami przygotowania bufetów śniadaniowych.

 Kwiecień 2016 r.

Kurs baristyczny.

 Kwiecień 2016 r.

Wizyta młodzieży z klasy III TGa oraz II TGb w Zespole Szkół Nr 1 w Oświęcimiu, prezentacja zasad zdrowego odżywiania i przygotowanie zdrowych kanapek dla uczniów sześciu klas szkoły podstawowej sportowej.

Marzec 2016 r.

Konkurs Najlepszy Uczeń w Zawodzie Kucharza pod hasłem „Potrawa dietetyczna na europejskim stole” oceniany przez szefa kuchni restauracji La Rossa Sebastiana Schroma - II miejsce Karolina Frączek klasa II TGa, III miejsce Agnieszka Wątor z klasy III TGb.

 Marzec 2016 r.

I miejsce Bartłomieja Grinke z klasy III TGb w etapie okręgowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK.

 

Styczeń 2017 r. Udział uczennic klasy III TOH Weroniki Bindy i Marleny Hałatek w etapie okręgowym „Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej” w Krakowie.
Grudzień 2016 r.

Wycieczka klasy II turystyczno-hotelarskiej do Katowic – zwiedzanie Muzeum Śląskiego oraz pięciogwiazdkowego hotelu Monopol.

Grudzień 2016 r.

IV miejsce Weroniki Bindy w II Ogólnopolskim Konkursie Turystyczno-Hotelarskim „Mistrz Gościnności – Concierge 2016”.

Grudzień 2016 r. Udział hotelarzy z klasy IV TOH w Ogólnopolskim Egzaminie Próbnym w kwalifikacji.
Listopad 2016 r.

Wycieczka przedmiotowa uczniów klasy II TOH (hotelarze i turyści) do czterogwiazdkowych hoteli w Krakowie oraz Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.

Listopad 2016 r.

I etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej (do drugiego etapu przechodzą: Wernika Binda i Marlena Hałatek z III TOH).

Marzec 2016 r. Uczniowie uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do dwóch hoteli: pięciogwiazdkowego Hotelu Belweder w Ustroniu oraz czterogwiazdkowego Hotelu Gołębiewski w Wiśle.
Luty 2016 r.

Wizyta uczniów II klasy technikum hotelarstwa w dwóch oświęcimskich hotelach: Galicja i Olimpijski.

Luty 2016 r.

Szkolenie uczniów Technikum Hotelarskiego na temat profesjonalnych technik i technologii utrzymania czystości w obiektach hotelowych.

Luty 2016 r.

Wyjazd Mateusza Jankowskiego z klasy II TOH na miesięczną praktykę zawodową do Niemiec w ramach projektu Erasmus+.

Styczeń 2016 r.

Udział Weroniki Bindy i Marty Zając w eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Krakowie.

7 grudnia 2015 r.

Ekonomik podpisał porozumienie z Hotelem Galicja Wellnes & SPA*** w celu nawiązania partnerskiej współpracy, w ramach której hotel zapewni: możliwość konsultowania się z pracownikami hotelu, udzielanie przez nich pomocy dydaktycznej w realizacji zajęć wynikających z podstawy programowej dla zawodu technik hotelarstwa oraz zamieszczanie informacji o szkole we własnych publikacjach i materiałach promocyjnych hotelu. Nasza szkoła zobowiązała się natomiast do opracowania tematyki spotkań z pracownikami hotelu, mających na celu większe zainteresowania młodzieży pracą w branży hotelarskiej. Nauczyciele będą również organizowali wycieczki zawodoznawcze do tego hotelu.

Listopad 2015 r.

Ogólnoszkolny etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej z udziałem reprezentantów klas hotelarskich. Weronika Binda z klasy I TOH została zwyciężczynią, drugie miejsce zajęła Anna Ostrowska z II TOH, natomiast trzecie – Marlena Hałatek , także z I TOH.

  W Ekonomiku otwarto nową pracownię – nowoczesną jednostkę mieszkalna złożoną z jednoosobowego pokoju i węzła higieniczno- sanitarnego. Spełnia ona wymagania kategoryzacyjne trzygwiazdkowego hotelu, co oznacza, że znajdują się tu m. in. telewizor i radio.
Marzec 2015 r. Wycieczka przedmiotowa na 21. Międzynarodowe Targi Turystyki, Spa, Sprzętu Turystycznego i Żeglarskiego do Katowic. Zwiedzanie Hotelu Best Western Premier  Hotel Forum Katowice **** oraz Hotelu Marysin Dwór***.
Marzec 2015 r. Kacper Kapłon z klasy IV technikum hotelarstwa zajął III miejsce w Konkursie o Indeks „Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym” w ramach projektu Uwolnij wyobraźnię  organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej.
Styczeń 2015 r. Udział w Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej – Marta Bąbacz i Paulina Jęczała wzięły udział w etapie okręgowym.
Listopad 2014 r. Wycieczka przedmiotowa - w ramach projektów unijnych – wycieczka zawodoznawcza uczniów klas hotelarskich do Bielska-Białej, zwiedzanie hoteli: Papuga Park Hotel SPA & Wellness Marrakesz oraz Qubus Hotel.
Październik 2014 r. Otwarcie pracowni obsługi konsumenta.
Październik 2014 r. Wycieczka przedmiotowa - zwiedzanie  Hotelu Olecki w Oświęcimiu.
Luty 2019 r. Wycieczka przedmiotowa do Krakowa uczniów z  klas II TOH, III TOH i IV TOH – zwiedzanie portu lotniczego w Balicach oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie
Styczeń  2019 r. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie T. 14 – do egzaminu przystąpiło 11 osób klasy IV TOH
Styczeń  2019 r. Etap Okręgowy VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Wiktoria Płaza z klasy III TOH i Milena Drobek z II TOH reprezentowały szkołę w Bielsku-Białej.
Grudzień 2018 r. Uroczysta Gala wręczenia nagród dla laureatów konkursu „Mam zawód. Mam fantazję 2018”.  Wiktoria Płaza z III TOH i Jakub Soboń z IV TOH odebrali nagrody w  krakowskiej Arenie.
Grudzień 2018 r. Warsztaty dla gimnazjalistów : Niemcy – kraj wielu możliwości. Przygotowanie programu imprezy turystycznej
Listopad   2018 r. Spotkanie klas turystycznych z p. Markiem Tarnowskim kierownikiem Wydziału Promocji Urzędu Miasta Oświęcim na temat: „Strategia Rozwoju Turystyki dla Oświęcimia na lata 2018-2030.”
Październik 2018 r. Wiktoria Płaza z III TOH i Jakub Soboń z IV TOH zajęli III miejsce w Małopolsce w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję 2018” w konkurencji „Przygoda, przyroda, krajobrazy – czekają na Ciebie na szlaku. Dasz radę!”
Październik 2018 r. Szkolny etap VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Wiktoria Płaza z klasy III TOH i Milena Drobek z II TOH będą reprezentowały szkołę w etapie okręgowym w Bielsku-Białej
Październik 2018 r. Wycieczka krajoznawcza Klubu Podróżnika do Cieszyna.
Wrzesień 2018 r. Światowy Dzień Turystyki – Turniej dla klas turystycznych, hotelarskich i gastronomicznych
Wrzesień 2018 r. Wycieczka przedmiotowa turystów z klasy  II TOH do Muzeum Ratusz w Oświęcimiu.
Wrzesień 2018 r. Ognisko integracyjne klasy turystycznej I TOT
Czerwiec 2018 r. Wycieczka rowerowa Wiślaną Trasą Rowerową.
Maj 2018 r. Wycieczka turystyczna  klasy  I TOH do Łodzi – miasta czterech kultur.
Kwiecień 2018 r. Wycieczka przedmiotowa klasy I TOH do Katowic na Targi Turystyczne GLOBalnie, do Muzeum Śląskiego oraz portu lotniczego w Pyrzowicach.
Kwiecień 2018 r. Wycieczka przedmiotowa grupy turystycznej z klasy II TOH do hoteli Imperiale**** i Olecki*** w Oświęcimiu oraz Centrum Informacji Turystycznej.
Kwiecień 2018 r. Wyjazd na portugalską wyspę Madera do miejscowości Funchal grupy 10 turystów z klasy II TOH i III TOH w ramach projektu Erasmus+.
Kwiecień 2018 r. Etap Centralny V Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Paulina Talaga z klasy III TOH została finalistką Olimpiady, która odbyła się w Łodzi i Spale
Marzec 2018 r. Konkurs wiedzy o krajach słowiańskich. Wiktoria Płaza z klasy  II TOH  zajęła w nim II miejsce. Etap finałowy odbył się w Cieszynie.
Marzec 2018 r. Kurs wychowawców wypoczynku dla uczniów klas IV-tych.
Luty 2018 r. Paulina Talaga z klasy III TOH zakwalifikowała się do etapu centralnego V Olimpiady Wiedzy o Turystyce.
Styczeń 2018 r. Wycieczka do Wisły i kulig integracyjny klas turystycznych z Kubalonki do Stecówki.
 Listopad 2017 r. Szkolny etap V Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Dziewczęta z klasy III TOH Paulina Talaga i Natalia Greczner będą reprezentowały szkołę w etapie okręgowym w Bielsku-Białej.
Październik 2017 r. Rajd górski klas turystycznych „Rysianka 2017”
Wrzesień 2017 r. Światowy Dzień Turystyki – konkurs wiedzy turystycznej oraz na najlepszą prezentację atrakcji.
Wrzesień 2017 r. Wycieczka przedmiotowa turystów z klasy  III TOH do hotelu Imperiale**** i MSIT w Oświęcimiu.
Czerwiec 2017 r. Wycieczka rowerowa turystów z klasy III TOH do Obszaru Natura 2000 „Nazieleńce”.
Maj 2017 r. Wycieczka przedmiotowa grupy turystycznej z klasy  III TOH do hoteli Imperiale**** i Olecki*** w Oświęcimiu.
Kwiecień
2017 r.
Rajd górski klas turystycznych do Doliny Chochołowskiej w Tatrach.
Marzec 2017 r. Wycieczka klas turystycznych do Muzeum Fabryka Schindlera w Krakowie i portu lotniczego w Balicach.
 Styczeń 2017 r. Spotkanie klas turystyczno-hotelarskich z podróżnikiem Adamem Doktorem – relacja z podróży do Rosji, Gruzji, Iranu.
  Styczeń 2017 r. Udział uczennic Magdaleny Soszki i Klaudii Tomali z klasy III TOH w etapie rejonowym IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce w Bielsku-Białej.
 Grudzień 2016 r.

Wycieczka klasy II TOH (turyści i hotelarze) do Katowic - zwiedzanie Muzeum Śląskiego, hotelu Monopol***** oraz Jarmarku Świątecznego.

 Listopad 2016 r.

Próbny ogólnopolski egzamin potwierdzający kwalifikacje T.14 w zawodzie technik obsługi turystycznej.

 Listopad 2016 r. Wycieczka klasy II TOH (turyści i hotelarze) do krakowskich hoteli Hilton Garden Inn oraz Park Inn by Radisson.
 Październik 2016 r. Szkolny etap IV Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Dziewczęta z klasy III TOH: Magdalena Soszka i Klaudia Tomala będą reprezentowały szkołę w etapie okręgowym w Bielsku-Białej.
 Październik 2016 r. Z okazji Światowego Dnia Turystyki grupy turystyczne z klasy I TOH, II TOH i III TOH wzięły udział w rajdzie szkolnym „Błatnia 2016”.
 Wrzesień 2016 r. Turyści z klasy III TOH wzięli udział w warsztatach z edukacji regionalnej pt. „Oświęcim. Miejsca, które warto zobaczyć – Ludzie, których warto poznać” organizowanych przez Galerię Książki w Oświęcimiu.
 Kwiecień 2016 r. 3-dniowa wycieczka szkoleniowo-krajoznawcza do Skalnego Miasta Adršpach i Pragi.
Kwiecień 2016 r. Kurs „Animacja czasu wolnego" prowadzony przez trenera z firmy STAGEMAN POLSKA.
 Kwiecień 2016 r. 3-dniowa wycieczka krajoznawcza klasy III TOH do Warszawy.
Marzec 2016 r.  Wystawa w czytelni „Poznaj świat z przewodnikiem”.
Luty 2016 r. Spotkanie organizacyjne uczniów klas maturalnych dotyczące wakacyjnych praktyk w hotelach Grecji.
 Luty 2016 r. Spotkanie uczennic klas turystycznych z panią Iloną Holdą - pilotem wycieczek i przewodnikiem po Pradze.
 Luty 2016 r. Eliminacje do Konkursu o Indeks „Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym” w ramach projektu Uwolnij wyobraźnię  organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej; zakwalifikowali się: Justyna Janosz i Joanna Waligóra z klasy IV TOT.
 Styczeń 2016 r. Udział uczennic klasy III TOH Anety Dzikowickiej i Klaudii Waksmundzkiej w etapie okręgowym „Olimpiady Wiedzy o Turystyce” w Bielsku-Białej.
 Grudzień 2015 r. Wycieczka klas turystycznych do Muzeum Dom rodzinny Jana Pawła II w Wadowicach i Centrum Górskiego Korona Ziemi w Zawoi.
 Październik 2015 r. Szkolny etap III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Dziewczęta z klasy III TOH: Klaudia Waksmundzka i Aneta Dzikowicka będą reprezentowały szkołę w etapie okręgowym w Bielsku-Białej.
 Wrzesień 2015 r.

Z okazji Światowego Dnia Turystyki grupa turystyczna z klasy III TOH przeprowadziła szkolny konkurs turystyczny.

 Kwiecień 2015 r. 3-dniowa zagraniczna wycieczka szkoleniowo-krajoznawcza klas turystycznych: Budapeszt – Szentendre – Esztergom.
 Kwiecień 2015 r.  Spała - VIII miejsce Joanny Waligóry z klasy III TOT w etapie centralnym II Olimpiady Wiedzy o Turystyce; uczennica zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
 Marzec 2015 r. Wycieczka przedmiotowa klasy III TOT do Centrum Informacji Turystycznej w Oświęcimiu oraz PM Auschwitz-Birkenau.
 Marzec 2015 r. Wycieczka przedmiotowa na 21. Międzynarodowe Targi Turystyki, Spa, Sprzętu Turystycznego i Żeglarskiego do Katowic. Zwiedzanie Hotelu Best Western Premier  Hotel Forum Katowice **** oraz Hotelu Marysin Dwór***.
 Marzec 2015 r. Kacper Kapłon z klasy IV TH zajął III miejsce w Konkursie o Indeks „Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym” w ramach projektu Uwolnij wyobraźnię organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej i otrzymał w nagrodę bezpłatny rok studiów na WSTiE o wartości 3800 zł oraz profesjonalne słuchawki.
 Marzec 2015 r. Finał konkursu o Indeks „Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym” w ramach projektu Uwolnij wyobraźnię organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej.
 Marzec 2015 r. Wycieczka zawodoznawcza do Berlina na ITB 2015 - największe targi turystyczne na świecie oraz zwiedzanie Berlina z przewodnikiem.
 Luty 2015 r. Spotkanie uczennic klasy III technikum obsługi turystycznej z dyrektor oświęcimskiego Biura Turystycznego „Connect-tour”, panią Klaudią Momot.
Styczeń 2015 r. Eliminacje do Konkursu o Indeks „Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym” w ramach projektu Uwolnij wyobraźnię  organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej; zakwalifikowali się: Adrianna Kruk i Kacper Kapłon z klasy IV TH.
 Styczeń 2015 r. Udział uczniów klasy III TOT Justyny Janosz i Joanny Waligóry w etapie okręgowym „Olimpiady Wiedzy o Turystyce” w Bielsku-Białej; Joanna Waligóra zakwalifikowała się do etapu centralnego.
Grudzień 2014 r. Wycieczka zawodoznawcza klas turystycznych II TOH i III TOT do Krakowa; zwiedzanie Akademii wychowania Fizycznego, Centrum Informacji Turystycznej, Novotelu i portu lotniczego w Balicach.
Listopad 2014 r. Udział w uroczystej gali w Krakowie Justyny Janosz i Joanny Waligóry - finalistów konkursów w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce” „Mam zawód. Mam fantazję”.
 Październik 2014 r. III miejsce uczennic klasy II TOT Justyny Janosz i Joanny Waligóry w konkursie „Profesjonalny organizator turystyki” w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce” „Mam zawód. Mam fantazję”.