Na czym polega fenomen mediów społecznościowych ? Dlaczego filmy przerywane są reklamami? Z jakiego powodu płacisz za koszulkę ze znanym logo dwa razy więcej niż za zwykłą? Dlaczego celebryci kochają Photoshopa?

Na te i inne pytania uzyskasz odpowiedź, kształcąc się w zawodzie technik reklamy. Ucząc się tego zawodu, dostrzeżesz metody manipulacji stosowane w mediach, będziesz swobodnie poruszał się w świecie nowoczesnego marketingu i wykorzystywał jego zasady w codziennym życiu. A przede wszystkim zdobędziesz zawód atrakcyjny na rynku pracy.

 

  1. Technik reklamy

Technik reklamy to bardzo ciekawy i posiadający dużą przyszłość zawód. Łączy wiedzę ekonomiczną, organizacyjną, plastyczną, psychologiczną, a także lingwistyczną. Zdobyta wiedza i umiejętności umożliwiają absolwentom pozyskanie ciekawej pracy w szeroko rozumianej reklamie, która jest nieodłącznym elementem gospodarki rynkowej.

Technik reklamy to zawód dla osób kreatywnych, o dużej kulturze osobistej, mających podzielność uwagi, wyobraźnię, dobrze zorganizowanych i rzetelnych, lubiących pracować zarówno z  ludźmi, jak i samodzielnie, interesujących się reklamą i działaniami promocyjnymi.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent kierunku technik reklamy może być zatrudniony w:

  • agencjach reklamowych (pracownik obsługi klienta, pracownik działu kreatywnego, autor tekstów, sloganów, projektant grafiki, pracownik działu planowania publikacji i prowadzenia badań rynkowych)
  • działach marketingu i reklamy przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych,
  • biurach ogłoszeń środków masowego przekazu,
  • działach promocji i reklamy środków masowego przekazu,
  • agencjach scenariuszowych i studiach graficznych ( autor tekstów, sloganów, projektant grafiki)
  • studiach produkcyjnych (specjalista do spraw produkcji)
  • agencjach do spraw kontaktów z prasą i kształtowania opinii publicznej (organizator działań promocyjnych, specjalista ds. public relations)

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • plastyka

 

 

Jeżeli umiesz zgodnie współpracować, lubisz ludzi, jesteś cierpliwy i elastyczny.
Jeżeli znasz zasady właściwego zachowania, cechuje Cię wysoka kultura osobista.
Jeżeli chcesz poznawać ciekawych ludzi i równie ciekawe miejsca…

 - to hotelarz może być zawodem dla Ciebie!

 

  1. opis zawodu

Technik hotelarstwa jest zawodem interesującym i przyszłościowym. Praca w branży hotelarskiej daje możliwość nieustannego poznawania ludzi, otwarcia na świat, zwiedzania najciekawszych miejsc, spełnienia marzeń o podróżach.
Technik hotelarstwa planuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich oraz sposób ich świadczenia. Analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski. Organizuje i nadzoruje pracę w obiektach noclegowych. Kompleksowo obsługuje gości hotelowych. Zajmuje się obsługą kongresów, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez. Świadczy usługi gastronomiczne oraz potrafi prawidłowo obsłużyć konsumenta. Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, ale też wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, fachowej wiedzy i umiejętności, kultury osobistej.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent technikum hotelarskiego może podjąć pracę w:

  • obiektach noclegowych w kraju i za granicą: hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, schroniskach,
  • bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej i innych,
  • ośrodkach konferencyjnych,  w dziale organizacji spotkań biznesowych,
  • ośrodkach rekreacji, Spa & Wellness, odnowy biologicznej,
  • zakładach gastronomicznych
  • biurach podróży
  • agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej,
  • organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi,
  • branżowych organizacjach i stowarzyszeniach,
  • istnieje również możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług noclegowych.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • informatyka

 

Gastronomia to gałąź usług rozwijająca się bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę.  

  1. Opis zawodu

Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów w zawodzie kucharz. Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

  1. Nauka obejmuje m.in.:
  • ocenianie jakości żywności,
  • planowanie żywienia,
  • organizowanie i wykonywanie usług gastronomicznych,
  • obsługę kelnerską,
  • układanie i ocenę jadłospisów,
  • organizację imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego,
  • naukę współpracy w zespole.

 

Czas trwania nauki: 2 lata

 

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

 
Absolwent może kontynuować naukę w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach m.in.: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności.

 

 

  1. Opis zawodu

Jeżeli jesteś kreatywny, operatywny i przedsiębiorczy, potrafisz łatwo i szybko nawiązywać kontakty z nowymi ludźmi i jesteś absolwentem kierunku sprzedawca to zawód technika handlowca jest dla Ciebie! 

  1. Do zadań handlowców należy m.in.:
  • umiejętność przekonywania i utrzymywania dobrych relacji z klientami,
  • sprzedaż bezpośrednia oraz prowadzenie działalności handlowej,
  • przygotowywanie ofert handlowych,
  • prowadzenie i organizowanie sprzedaży,
  • dbałość o właściwy wygląd punktu sprzedaży,
  • doradzanie klientom,
  • organizowanie działań marketingowych i reklamowych,
  • sporządzanie dokumentacji finansowej,
  • organizowanie pracy i sprawowanie nadzoru nad pracownikami.

 

Kwalifikacja: HAN.02. Prowadzenie działań handlowych.
Czas trwania nauki: 2 lata

 

Absolwent tego kierunku może podjąć pracę jako:

  • kierownik działu handlowego,
  • referent/asystent do spraw zaopatrzenia, sprzedaży,
  • specjalista, do spraw obsługi klienta,
  • zarządzający działem marketingu firmy lub sklepu internetowego,
  • właściciel własnej firmy handlowej.

 

Zawód ten przechodzi dziś prawdziwą rewolucję i staje się jednym z najbardziej pożądanych na rynku pracy. Wiele nowych branż, zwiększająca się liczba firm zajmujących się sprzedażą, nowe produkty i usługi sprawiają, że dobry handlowiec, mimo sporej konkurencji, nie będzie miał problemów ze znalezieniem pracy.
Absolwent Branżowej Szkoły II Stopnia zdobywa wiedzę pozwalającą na zdawanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.

 

  1. Opis zawodu

Fryzjerstwo należy do grupy zawodów usługowych. Polega na codziennej, bezpośredniej pracy z ludźmi. Ze względu na zmieniającą się modę, różnorodność wykonywanych usług i upodobań klientów, fryzjer musi nieustannie zdobywać oraz poszerzać własne umiejętności. Widoczne są wciąż nowe kolekcje, zaskakuje pomysłowość kreatorów, rozwój technologii fryzjerskich, świadomości estetycznej i zdrowotnej, a także wzrost zapotrzebowania na profesjonalne usługi. To wszystko powoduje, że fryzjerzy są już nie tylko niezbędnymi na rynku rzemieślnikami, ale stają się coraz częściej artystami w swoim fachu.
Szkoła Branżowa II stopnia jest przeznaczona dla absolwentów w zawodzie fryzjer.
Kwalifikacja wyodrębniona w tym zawodzie: FRK.03. Projektowanie i wykonywanie fryzur

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Technik usług fryzjerskich może podejmować pracę m.in. jako technolog żywności, laborant w:

  • renomowane salony fryzjerskie,
  • sesje zdjęciowe, kampanie reklamowe, targi, wydarzenia i eventy,
  • praca na planie filmowym i tv,
  • stylista fryzur,
  • specjalista ds. trychologii we fryzjerstwie,
  • barber,
  • wizaż i charakteryzacja (np. w teatrze),
  • menadżer salonu lub akademii fryzjerskiej,
  • trener – szkoleniowiec fryzjerstwa,
  • własny salon fryzjerski,
  • przedstawiciel handlowy,

 

Czas trwania nauki: 2 lata

Możliwości kontynuowania nauki:

  • podyplomowe studia fryzjerskie,
  • studia pedagogiczne,
  • akademia sztuk pięknych,
  • wyższa szkoła artystyczna – charakteryzacja,
  • marketing,
  • kosmetologia.

 

 

 

  1. Opis zawodu

Branżowa Szkoła II stopnia
Technik technologii żywności to zawód skierowany do tych absolwentów branżowej szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik i piekarz, którzy chcą podwyższyć kwalifikacje zawodowe. Będąc uczniem Szkoły Branżowej II stopnia, zapoznasz się z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się, jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zadaniem techników technologii żywności jest również opracowywanie receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdrażanie ich do produkcji, wykonywanie fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych analiz wyrobów.

W BS II stopnia jest realizowana druga kwalifikacja wyodrębniona w tym zawodzie:
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Miejsca pracy:

  • zakłady przemysłu cukierniczego, piekarskiego
  • cukiernie, piekarnie
  • zakłady przetwórstwa spożywczego
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
  • pracownie analityczne

Równocześnie z kształceniem zawodowym, realizowane jest kształcenie ogólne, przygotowujące do zdania egzaminu maturalnego.
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.

 

 

Marzysz o tym, by zostać kreatywnym fryzjerem-stylistą?

Uznanie klientów zdobywa się poprzez umiejętności pozwalające na wyczarowanie niebanalnej fryzury na każdej głowie, ale również poprzez znajomość najnowszych trendów.

Tego i wiele więcej nauczysz się w naszej szkole! Bezpośredni kontakt z profesjonalnymi fryzjerami w trakcie zajęć praktycznych uczyni Cię kreatywnym mistrzem w zawodzie.

 

  1. Opis zawodu

Fryzjer to stylista fryzur; jest osobą, który  strzyże, układa włosy, wykonuje farbowanie, rozjaśnianie,  pasemka, balejaż. Fryzjer tworzy fryzury okolicznościowe, doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny oraz wysoka kultura osobista.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • biologia
  • technika

 

 

Jeśli chcesz poznać sekrety sztuki kulinarnej, produkować dania typowe i wyszukane o nowoczesnych dekoracjach, a nawet nauczyć się tworzyć własną recepturę potraw, powinieneś zastanowić się nad wyborem zawodu kucharza.

Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej osób korzysta z usług restauracji i firm cateringowych.

Posiadając taki zawód, masz szansę na dobrą pracę.

Gwarantujemy ciekawe i smaczne zajęcia, potrawy kuszące smakiem i zapachem.

 

  1. Opis zawodu

Kucharz sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Stosuje odpowiednie techniki kulinarne, umie przygotować potrawy tradycyjne, dietetyczne, wegetariańskie. 

Zawsze zwraca uwagę na odpowiedni dobór surowców, smaku i dekoracji. Potrafi przygotować potrawy różnych regionów Polski oraz różnych narodów świata. Posługuje się przy tym profesjonalnymi narzędziami i urządzeniami.

Uczeń poznaje również tajniki organizacji żywienia zbiorowego oraz organizacji imprez okolicznościowych.

 

  1. Możliwości podjęcia pracy zawodowej

Absolwent może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, karczmach,  gospodach, pizzeriach, pubach, barach, jadłodajniach, stołówkach, hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych; może również prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

  1. Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
  • realizujemy również projekt, w ramach którego uczniowie mogą uczestniczyć w darmowych kursach i szkoleniach, np.: barmańskim, baristycznym, kelnerskim oraz w warsztatach gastronomicznych,
  • organizujemy wycieczki zawodoznawcze do renomowanych restauracji.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • biologia
  • technika

 

 

Klasa wielozawodowa stwarza możliwość zdobywania umiejętności w zawodach usługowych, np.: cukiernik, piekarz, sprzedawca. W szkole młodzież realizuje przedmioty ogólnokształcące. Umiejętności praktyczne uczniowie doskonalą w zakładach pracy, natomiast wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych zdobywają na kursach organizowanych przez Ośrodki Dokształcania Zawodowego.

Zajęcia praktyczne realizowane są w wybranym przez ucznia zakładzie pracy po zawarciu umowy o pracę w wybranym zawodzie (zgodnym z wykazem zawodów MEN). Z tego tytułu okres nauki wlicza się do stażu pracy. Ponadto za czas praktyki uczniowie otrzymują wynagrodzenie.

Pracownik młodociany przystępuje obowiązkowo do egzaminu zawodowego organizowanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Krakowie lub egzaminu czeladniczego przeprowadzonego w Izbie Rzemieślniczej.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • informatyka
  • technika

 

 

Data 10.05.2022
Wielkość pliku 2.06 MB
Pobierz 288

 

 

 

 

  1. Opis zawodu

Zawód technika architektury krajobrazu jest dziś bardzo poszukiwany na rynku pracy. Coraz więcej osób prywatnych, jak i firm decyduje się na powierzenie architektom krajobrazu zagospodarowania i pielęgnacji ogrodów ,parków, skwerów i innych terenów zielonych.
Architekt krajobrazu posiada wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji terenów zieleni, zarówno na obszarach zurbanizowanych, jak i wiejskich. Potrafi również zaprojektować, urządzić i konserwować obiekty małej architektury krajobrazu, takie, jak nawierzchnie ogrodowe, schody, murki, oczka wodne i inne. Poznaje także podstawy florystyki.
Nabyte w szkole umiejętności pozwalają osobom przedsiębiorczym i kreatywnym na prowadzenie własnej działalności w tej branży.
Architekt krajobrazu jest nowoczesnym i wymagającym zawodem, dającym możliwości samorealizacji oraz satysfakcji z wykonywanej, zawsze pięknej, pracy.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent technikum architektury krajobrazu może podjąć pracę w:

  • jednostkach opracowujących projekty zagospodarowania obiektów architektury krajobrazu,
  • jednostkach realizacyjnych i pielęgnujących obiekty architektury krajobrazu,
  • jednostkach administracyjnych sprawujących nadzór nad obiektami architektury krajobrazu,
  • jednostkach administracji samorządowej, m.in. w wydziałach: geodezji i kartografii, ochrony środowiska, kształtowania i pielęgnacji zieleni,
  • w placówkach służb ochrony zabytków i ochrony przyrody,
  • u właścicieli obiektów krajobrazowych, gospodarstw ogrodniczych i kwiaciarni,
  • w szkółkach drzew, krzewów i roślin ozdobnych.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • informatyka

 

 

Gastronomia to gałąź usług rozwijająca się bardzo dynamicznie w ostatnich latach. Modni kucharze stają się celebrytami, a napisane przez nich książki i programy telewizyjne z ich udziałem cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, masz szansę na interesującą karierę, a nawet jeśli nie uda Ci się wspiąć na szczyt, to na pewno zdobędziesz wiele umiejętności przydatnych w życiu codziennym i dobry zawód.

 

  1. Opis zawodu

Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość rozmaitych potraw,
  • opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety dla różnych grup ludzi,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w zakładach gastronomicznych,
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • planować i realizować usługi gastronomiczne,
  • urządzać wnętrza obiektów zbiorowego żywienia,
  • podejmować aktywne działania na rynku,
  • prowadzić własną działalności gospodarczą, sporządzać biznes plan itp.

Kształcimy takie kompetencje społeczne jak:

  • chęć ustawicznego kształcenia się,
  • stosowanie nowych trendów w żywieniu,
  • otwartość na nowości,
  • kreatywność w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżacje stołów i sal,
  • umiejętność pracy pod presją czasu,
  • współpraca w zespole i umiejętność zarządzania.

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną  i praktyczną. Szkoła posiada trzy bardzo dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne, w których odbywają się zajęcia praktyczne. Posiadamy również nowoczesną pracownię obsługi gości.

 

  1. Możliwości podjęcia pracy zawodowej

 Perspektywy rozwoju:

  • kucharz,
  • intendent,
  • dietetyk,
  • technolog żywienia,
  • specjalista ds. zdrowego żywienia,
  • organizator przyjęć okolicznościowych,
  • organizator carvingu,
  • kierownik zakładu gastronomicznego,

Możliwości zatrudnienia:

  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • bary szybkiej obsługi,
  • pensjonaty,
  • domy wczasowe,
  • szpitale,
  • sanatoria,
  • szkoły,
  • internaty,
  • stołówki,
  • firmy cateringowe,
  • własne firmy gastronomiczne.

 

  1. Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji
  • realizujemy projekt Erasmus+, w ramach którego uczniowie uczestniczą w miesięcznych praktykach na terenie Turyngii w Niemczech słynącej z pięknych zabytków, licznych uzdrowisk oraz malowniczych terenów,
  • realizujemy również projekt, w ramach którego uczniowie mogą uczestniczyć w darmowych kursach i szkoleniach, np.: barmańskim, baristycznym, kelnerskim oraz w warsztatach gastronomicznych,
  • organizujemy wycieczki zawodoznawcze do renomowanych restauracji.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • technika

 

  Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Oświęcimiu

 

 

Na czym polega fenomen mediów społecznościowych ? Dlaczego filmy przerywane są reklamami? Z jakiego powodu płacisz za koszulkę ze znanym logo dwa razy więcej niż za zwykłą? Dlaczego celebryci kochają Photoshopa?

Na te i inne pytania uzyskasz odpowiedź, kształcąc się w zawodzie technik organizacji reklamy. Ucząc się tego zawodu, dostrzeżesz metody manipulacji stosowane w mediach, będziesz swobodnie poruszał się w świecie nowoczesnego marketingu i wykorzystywał jego zasady w codziennym życiu. A przede wszystkim zdobędziesz zawód atrakcyjny na rynku pracy.

 

  1. Technik reklamy

Technik reklamy to bardzo ciekawy i posiadający dużą przyszłość zawód. Łączy wiedzę ekonomiczną, organizacyjną, plastyczną, psychologiczną, a także lingwistyczną. Zdobyta wiedza i umiejętności umożliwiają absolwentom pozyskanie ciekawej pracy w szeroko rozumianej reklamie, która jest nieodłącznym elementem gospodarki rynkowej.

Technik reklamy to zawód dla osób kreatywnych, o dużej kulturze osobistej, mających podzielność uwagi, wyobraźnię, dobrze zorganizowanych i rzetelnych, lubiących pracować zarówno z  ludźmi, jak i samodzielnie, interesujących się reklamą i działaniami promocyjnymi.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent kierunku technik organizacji reklamy może być zatrudniony w:

  • agencjach reklamowych (pracownik obsługi klienta, pracownik działu kreatywnego, autor tekstów, sloganów, projektant grafiki, pracownik działu planowania publikacji i prowadzenia badań rynkowych)
  • działach marketingu i reklamy przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych,
  • biurach ogłoszeń środków masowego przekazu,
  • działach promocji i reklamy środków masowego przekazu,
  • agencjach scenariuszowych i studiach graficznych ( autor tekstów, sloganów, projektant grafiki)
  • studiach produkcyjnych (specjalista do spraw produkcji)
  • agencjach do spraw kontaktów z prasą i kształtowania opinii publicznej (organizator działań promocyjnych, specjalista ds. public relations)

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • plastyka

 

 

Jeśli kochasz podróże, pragniesz poznać nowych, ciekawych ludzi i jednocześnie chcesz zarabiać na turystyce, wybierz kierunek technik organizacji turystyki

Twoja przyszłość zaczyna się w naszej szkole!

 

  1. Opis zawodu

Turystyka jest dziedziną życia, która przeżywa niesamowity rozwój, dlatego absolwent technikum obsługi turystycznej jest dziś  bardzo poszukiwany na rynku pracy. Kształcąc się w tym zawodzie, zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania trasy podróży, programowania imprez turystycznych, tj. wycieczek, wczasów, kolonii, obozów, kalkulacji i rozliczania imprez turystycznych, dokonywania rezerwacji usług noclegowych, przewodnickich, pilotażu, rent a car, rezerwacji i sprzedaży biletów komunikacyjnych (lotniczych, promowych, kolejowych, autokarowych), rezerwacji usług oraz organizowania lub sprzedawania grupowych wyjazdów służbowych lub urlopowych.

Po ukończeniu dodatkowych kursów możesz podjąć pracę jako pilot wycieczek, przewodnik turystyczny, animator czasu wolnego lub rezydent biura podróży w zagranicznych hotelach.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Możliwości zatrudnienia absolwenta technikum obsługi turystycznej:

  • biura podróży,
  • agencje turystyczne,
  • hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
  • agroturystyka,
  • restauracje,
  • punkty informacji turystycznej,
  • muzea, parki rozrywki,
  • urzędy administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki,
  • biura organizatorów kongresów i konferencji,
  • lotniska,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług turystycznych w Polsce i na terenie całej Unii Europejskiej.

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • geografia

 

Jeżeli jesteś kreatywny, pomysłowy i pracowity,

jeżeli jesteś osobą zorganizowaną, wytrwałą w działaniu,

jeśli chcesz bardzo dobrze obsługiwać komputer (programy finansowo-księgowe Insert), stosować instrumenty marketingu w przedsiębiorstwie, być asertywnym i odpornym na stres,

Twoja przyszłość zaczyna się w naszej szkole!

 

  1. Opis zawodu

Zawód technika ekonomisty jest dziś  bardzo poszukiwany. Ekonomiści są osobami cenionymi na rynku pracy, ponieważ posiadają umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów występujących we współczesnych przedsiębiorstwach.

Ważna w pracy ekonomisty jest ciekawość świata i zachodzących w nim zjawisk, logiczny, analityczny umysł,  spostrzegawczość, dociekliwość, umiejętność koncentracji uwagi, dokładność.

Wymagane predyspozycje w dużej mierze zależą od zajmowanego stanowiska. Jest to zawód stosunkowo dobrze opłacany.

Absolwent z tytułem technika ekonomisty posiada wiedzę i umiejętności z zakresu planowania i prowadzenia działalności gospodarczej, obliczania podatków, prowadzenia spraw kadrowo-płacowych, prowadzenia rachunkowości oraz wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą.

 

  1. Możliwość podjęcia pracy zawodowej

Absolwent z tytułem technika ekonomisty może podjąć pracę w:

  • przedsiębiorstwach w działach: księgowym, kadrowo-płacowym, handlowym, marketingu, w dziale analiz, w sekretariacie,
  • urzędach skarbowych,
  • Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych,

oraz prowadzić własną działalność gospodarczą, własny e-biznes lub  e-commerce. 

 

Przedmioty punktowane przy naborze:

  • język polski
  • matematyka
  • język obcy
  • informatyka