Trwa ostatni tydzień naszej akcji „4 tygodnie bez cukru i słodyczy”.
W ramach akcji odbyło się ciekawe spotkanie z wykładowcami -panią dr inż. Anną Kościej, mgr inż. Anną Malarek oraz studentami II roku dietetyki Małopolskiej Uczelni Państwowej w Oświęcimiu. Tematem spotkania, w którym uczestniczyli uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych, było „Żywienie nastolatków – najczęstsze błędy i ich konsekwencje”. Młodzież dowiedziała się, że otyłość jest chorobą cywilizacyjną, dietozależną. Jest ona najczęściej spowodowana dodatnim bilansem energetycznym i powoduje m.in. nadciśnienie, miażdżycę, zaburzenia hormonalne, cukrzycę oraz nowotwory. W leczeniu otyłości należy pamiętać przede wszystkim o zmianie nawyków żywieniowych, w czym może pomóc dietetyk, czasem również psycholog. Bardzo istotna jest także aktywność fizyczna. Podczas spotkania przestrzegano przed popularnymi „cudownymi dietami”, promowanymi i zalecanymi przez celebrytów. Podkreślono również, że i głodówki nie są rozwiązaniem problemu. Wśród najczęściej popełnianych błędów żywieniowych nastolatków wyróżniono: niewłaściwą ilość posiłków, zbyt duże przerwy pomiędzy nimi, niewiele warzyw w diecie, nieczęstą aktywność fizyczną oraz zbyt mało snu.
W drugiej części spotkania poruszono problem nadmiernego spożywania przez młodzież energetyków. Przeprowadzono eksperyment z mlekiem i energetykami pokazujący, jak wpływa niskie pH takiego napoju na białko. Uczniowie dowiedzieli się, że popularne energetyki są złe, ponieważ powodują bóle głowy, problemy z koncentracją i snem, odwodnienie organizmu, zaburzenia żołądkowo- jelitowe oraz akcji serca. Energetyki powinno się zastąpić na przykład wodą, sokiem owocowym lub warzywnym, zieloną herbatą, wodą z cytryną i imbirem.
Jak więc można zwiększyć energię w naturalny sposób? Prosta recepta : wysypiać się, zjeść pożywne śniadanie, pamiętać o odpowiedniej ilości posiłków i wody oraz być aktywnym fizycznie.