”Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”
W latach 2018 – 2022 Powiatowy Zespół Nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu realizował projekt pt. ”Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno - gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego”.
Planowane wizyty zawodozanwcze, stypendia, staże zawodowe kierowane były do uczniów a kursy i szkolenia były adresowane zarówno do uczniów jak i nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Projekt uwzględniał potrzebę modernizacji kształcenia zawodowego w naszej szkole, dzięki projektowi ulepszyliśmy naszą ofertę edukacyjną i poprzez te działania zwiększyliśmy swoją atrakcyjność dla potencjalnych uczniów.
Szkoła została wyposażona w nowoczesny sprzęt gastronomiczny. Nowoczesne maszyny i urządzenia, które znajdują się w pracowni gastronomicznej, m.in.: piec konwekcyjno-parowy, schładzarko-zamrażarka szokowa, salamander elektryczny – opiekacz, pakowarka próżniowa, urządzenie do wolnego gotowania, robot kuchenny wieloczynnościowy, sterylizator UV do jaj, zmywarka do naczyń i wiele innych, spełniają wysokie standardy europejskie.
Tak dobrze wyposażona pracownia umożliwia przygotowanie uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz do pracy w warunkach, z jakimi mamy do czynienia w zakładach gastronomicznych o wysokiej renomie.
Nasi uczniowie uczestnicząc w kursach i warsztatach mogli uzupełnić i poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności oraz zdobyć nowe, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy.
Poprzez staże zawodowe młodzież nawiązała kontakt z potencjalnymi przyszłymi pracodawcami. Uczniowie mogli sprawdzić się w realnych warunkach w jakich w przyszłości będą pracować ucząc się wybranego przez siebie zawodu. Szkoła wzmocniła i poszerzyła współpracę z pracodawcami, co przekłada się na lepsze przygotowanie młodzieży do ich przyszłej pracy.
Młodzi ludzie osiągający wysokie wyniki w nauce zostali nagrodzeni stypendiami, co dawało im możliwość rozwijania swoich pasji i zainteresowań.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych uczestniczyli w kursach zawodowych, m.in. : warsztatach kuchni orientalnej, kursie nowoczesne trendy w gastronomii, nowoczesne potrawy kuchni polskiej i międzynarodowej, warsztatach - dania bankietowe oparte na współczesnych trendach.
Nauczyciele pod okiem fachowców - szefów renomowanych restauracji - poszerzali i doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Szkolenia pozwoliły nauczycielom lepiej przygotować młodzież do pracy.
Realizacja projektu pokazała szkołę w środowisku jako placówkę nowoczesną, bardzo dobrze wyposażoną w pomoce dydaktyczne, otwartą na potrzeby młodych ludzi, tak aby bez problemu mogli się odnaleźć we współczesnym świecie.
W ramach realizowanego projektu „Utworzenie i rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych branży turystyczno-gastronomicznej Powiatu Oświęcimskiego” uczniowie i nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w wielu różnego rodzaju kursach i warsztatach. Uczestnicy po zakończeniu kursów otrzymali certyfikaty potwierdzające ich dodatkowe kwalifikacje i umiejętności zawodowe.
- prawa jazdy kategorii B,
- barmańskim I stopnia,
- baristycznym I stopnia,
- kuchnia molekularna,
- kuchnia orientalna,
- animator wolnego czasu,
- nowoczesne trendy w gastronomii,
- marketing internetowy,
- pracownik recepcji.
- kelnerski,
- garnirowania napojów,
- barmański II stopnia.
Uczniowie, którzy uzyskują wysokie wyniki w nauce otrzymują w ramach projektu stypendium.
KURSY DLA UCZNIÓW
Garnirowanie napojów mieszanych
Kurs baristy I stopnia + Latte Art
WIZYTY ZAWODOZNAWCZE
Wycieczka zawodoznawcza turystów do uzdrowiska Ustroń
Wizyta zawodoznawcza w restauracji Casablanca w Rajsku
Wizyta zawodoznawcza w firmie RM Gastro Ustroń
WSPÓŁPRACA Z UCZELNIAMI WYŻSZYMI
Warsztaty na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
Warsztaty w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
KURSY DLA NAUCZYCIELI
Wszystkie zrealizowane kursy i szkolenia będą kontynuowane po zakończeniu projektu w ramach posiadanych środków własnych.