Technik obsługi turystycznej w ramach przedmiotów zawodowych poznaje różne formy turystyki. Jedną z najciekawszych i „najsmaczniejszych” jest turystyka kulinarna. 

Klasa I TOT zaprosiła do siebie na lekcje dwie wolontariuszki: Sarę z Hiszpanii i Berin z Turcji, które zaprezentowały młodzieży smaki swoich krajów. Przybliżyły one tradycje kulinarne oraz zaprosiły na festiwale gastronomiczne, które odbywają się w ich ojczyznach. Natomiast uczennice z I TOT przygotowały prezentację typowych polskich potraw oraz produktów regionalnych. Dziewczęta z zagranicy przyznały, że czeka je jeszcze poznanie wielu nowych dla siebie polskich smaków, jednak znają już dobrze żur i pierogi.

Młodzież porozumiewała się w języku angielskim, jednak w trudniejszych sytuacjach służył pomocą absolwent naszej szkoły na kierunku technik obsługi turystycznej, obecnie student anglistyki, Daniel Podolski.

Tekst: Marzena Sawicka